Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

vineri, 1 octombrie 2010

Cultivarea emotiilor - Nonviolenta

Nonviolenta, ca tehnica emotionala, se refera la capacitatea de a te confrunta cu starile de manie si cu variatele aspecte ale acestui tip de emotie. Mania este o emotie care cere schimbare. Cand este lasata sa mocneasca, poate conduce la tot felul de stari neplacute: resentiment, proasta dispozitie, crize de nervi si spaime irationale. Negativitatea  interiorizata este dusmanul din interior. Indiferent de gardul de negativitate sau de rezistenta, este un sentiment daunator. Cand persista fiziologic, iritabilitatea sau mania cronica trimite hormoni ai stresului in intreg organismul. In timp, insa, poate face mult mai mult rau. Mania sau emotia negativa care sta la baza oricarui comportament ostil, jignitor sau violent, deci, trebuie sa fie abordata imediat si nu negata sau ignorata. Dar, aceasta, mania are si o parte buna in sensul ca iti poate oferi reactia necesara pentru a o putea suprima. Daca esti capabil sa-ti recunosti si sa-ti traiesti mania ca pe o forma de energie, vei putea sa vezi si apoi sa alegi un alt mod de a simti si de a te comporta. Secretul este sa te confrunti  direct cu propriile porniri de violenta, de ura sau de frica si sa le accepti. Fii constient de existenta lor. Apoi poti sa te ocupi si de ele. Poti neutraliza starea de ortilitate din interiorul si din jurul tau, sa-ti invingi mania si sa mergi mai departe. Atunci cand tu esti transformat, intreaga ta lume va fi transformata.
Exercitiu pentru transformarea oricarui tip de comportament negativ sau agresiv:
Primul pas este cel mai important. Propune-ti sa te observi deliberat intr-o stare de agitatie ( provocata de stari de manie, gelozie, invidie, ura, anxietate, dorinta de a controla ). Apoi, pe masura ce starile de tensiune isi fac aparitia, incearca sa nu le judeci. Multumeste-te sa observi si sa fii atent la ceea ce simti. Acest lucru poate fi, insa, dificil de realizat. Dar, daca reusesti, in momentul in care incepi saindentifici un gand sau un sentiment puternic negativ, opreste-te sa-l constientizezi. Respira lent si profund de cateva ori.Gaseste un loc linistit. Aseaza-te si straduieste-te, cu respect, sa devii constient de tine insuti  si de ceea ce simti. Tine seama de toate senzatiile sau gandurile tale negative si pune-ti urmatoarele intrebari:
- " Ce este acest gand pe care nu imi place sa il am? Ce este aceasta senzatie pe care nu imi place sa o am?"
- Identifica sentimentul sau gandul negativ, intrebandu-te din nou : " Ce anume ma nemultumeste ? Ce anume ma supara ? Ce anume imi da senzatia de discomfort? "
- O data identificate sentimentele, clarifica-le si mai mult: " De ce ma nemultumeste sau ma supara sau stinghereste acest lucru ? Exista vre-o modalitate mai buna in care as putea sa gandesc sau sa simt ? "
-  Argumenteaza-ti intrebarile si continua sa observi daca exista o alta  modalitate de a gandi sau a simti. Daca exista o modalitate mai buna, pune-ti urmatoarele intrebari : " E vreo problema, daca nu ma infurii, nu ma enervez, nu ma supar, nu imi ies din fire ? Ce s-ar intampla atunci?"
 Exista o capacitate de a recunoaste deciziile emotionale. Desi nu se poate spune ca un sentiment ar putea fi mai putin mai valabil decat un lat sentiment, cele mai bune decizii apar atunci cand te confrunti cu ceea ce iti solicita atentia in prezent.  Daca exista manie, descopera cum, de ce, cand si unde si-a facut aparitia acest sentiment. Nu dupa multa vreme, daca persisti in a cerceta si ate intreba de ce aceasta manie, frica sau tristete reprezinta cel mai bun mod in care te poti simti, s-ar putea sa constati ca este rezultatul a ceea ce crezi tu ca trebuie sa simti. Daca te uiti, vei vedea ca ai ales intre mai multe posibilitati. Api poti opta pentru aceea pe care o simti in modul cel mai natural potrivita.
In final, reducerea trasaturilor de violenta din interiorul tau va avea ca rezultat capacitatea de a diminua ostilitatea din jurul tau si de a gasi linistea interioara si numai gesturi pasnice, in cele mai dificile momente. Acest lucru va deschide poarta catre inima ta. Chiar va fi o vindecare miraculoasa a simtamintelor tale deoarece rasplata pentru transformarea lucrurilor care te tulbura este intotdeauna vindecatoare.
Va deveni clar pentru tine ca tensiunile pe care le simti inlauntrul tau se afla acolo, pentru a genera dezvoltare si dragoste. Canalizate corespunzator, ele vor deveni forta din spatele dezvoltarii emotionale.
Sinteze cartea " Yoga emotionala/ Bija Benett . - Bucuresti: Editura Lucman, 2004

Un comentariu: