Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

miercuri, 20 ianuarie 2010

Influenta societatii in alegerea partenerului

Atractia simtita de un barbat pentru o femeie este datorata, in cele mai multe cazuri de aspectul ei exterior: caracteristici fizice, tinuta vestimentara, bijuterii etc. Dar si femeile sunt atrase in cele mai multe cazuri de barbatii aratosi dar.... aspectul fizic, pentru acestea este mai putin important. Femeile sunt atrase de alte caracteristici ale masculilor, cum ar fi succesul profesional, posesiile materiale etc. Mai mult, barbatii au preferinte mai mari pentru femeile mult mai tinere decat ei iar femeile prefera barbati mult mai in varsta. de unde apar , totusi aceste diferente?
Raspunsul s-ar putea afla in invatarea sociala pe care fiecare o realizeaza in cadrul grupului in care activeazaprecum si in rolurile sociale pe care fiecare le detine .
In ceea ce priveste rolul social al fiecaruia, in functie de trasaturiel specifice sexului, o trasatura importanta in mai toate societatile planetei este aceea ca femeile au mai putina putere ( nu fizica)  adica detin un statut social mai slab decat barbatii. Femeile au au castiguri mai mici comparativ cu barbatii, femeile ocupa pozitii politice neimportante, femeile se ocupa mai mult de treburile casnice si enumerarea ar putea continua.
Datorita faptului ca rolul femeii este mult sub nivelul rolului obtinut de barbat in societate, si chiar diferentierii de salarizare , nu trebuie sa ne miram cand femeile cauta barbati cu pozitii sociale ridicate, cu posesii materiale multiple. Multe dintre femeile care cauta acest gen de barbati sunt in imposibilitatea de a proceda altfel. Practic, societatea in care activeaza le forteaza, din umbra, sa aleaga partenerul tinand cont de pozitia si situatia materiala pe care o are in detrimentul criteriilor care privesc sentimentele. Pe de alta parte, nici barbatii cu roluri sociale importante sau situatie materiala privilegiata nu dau importanta cand aleg partenera decat infatisarii fizice  a acesteia.
Un aspect important al rolului femeii este frumusetea si atractivitatea heterosexuala. Frumusetea femeilor este vizibila aproape in majoritatea societatilor si este exploatata in varii situatii. Din aceasta cauza, tinerele invata in societate ca este foarte important sa fie frumoase pentru a-si satisface dorintele mai tarziu iar tinerii invata ca trebuie sa isi ia ca pereche o femeie frumoasa.
Rolurile sexelor specifica, de asemenea faptul ca formarea perechilor cu anumite diferente de varsta si la anite varste este acceptata. Majoritatea reclamelor si filmelor prezentate in televiziune sau INTERNET barbatii grizonati au alaturi partenere romantice, suple si mult mai tinere decat ei. Nu prea s-au oservat a fi si invers alcatuite perechile.
Fiecare generatie noua de copii adopta regula formarii perechii prin invatarea sociala prin intarire, pedeapsa si modelare. Daca, de exemplu, in grupul in care activeaza, un anume adolscent vine cu o adolescenta cu un IQ ridicat dar cam uratica, prietenii adolescentului incep sa-l tachineze fara mila pana cand respectivul tanar isi va corecta greseala iar data viitoare va sti ce pereche sa-si aleaga pentru a fi acceptat de grup. La fel si prietenii din grupul respectiv care nu au perechi isi vor alege pe viitor tinere care sa corespunda normelor grupului.
Conform teoriei cognitive a invatarii sociale, tinerii din-un anumit grup invata faptul ca pentru a fi acceptat trebuie sa te conformezi normelor impuse de majoritate.
Invatarea sociala a indus anumite comportamente atat barbatului cat si femeii si aceste comportamente tot prin invatare sociala se vor schimba. Societatea, in ansamblu, este ca un val din care noi facem parte si care ne va lovi de tarmul unde el se va duce.