miercuri, 19 august 2009

De ce traiesc femeile mai mult...

Barbatii sunt mai puternici ( din punct de vedere vizic doar... ) dar femeile sunt mai rezistente. Femeile traiesc mai mult decat barbatii afirma studiile sociologice...Carcotasii au spus imediat ca femeile traisc mau mult decat barbatii deoarece ele stau acasa si ingrijesc de gospodarie ( au viata mai relaxanta) pe cand ei, musculosii trudesc de dimineata pana seara la servici, acest lucru scurtandu-le - vezi Doamne _ viata.
Urmand aceasta logica, ar fi insemnat ca, pe masura afirmarii sociale a femeilor ( asa cum se intampla azi), varsta medie a mortalitatii a celor doua sexe sa fie din ce in ce mai apropiata.
Or, lucrurile nu stau tocmai asa...
taman, dimpotriva.. caci diferenta mortalitatii s-a accentuat odata cu trecerea anilor, statisticile inregistrand mai multe batranele decat batranei.Fie ca este cazul de accidente, sinucideri, boli incurabile... procentul de mortalitate masculina este tot ridicat. Chiar si numarul avorturilor de embrieoni masculini este mai mare decat embrioni feminini.
Acest lucru este valabil in tarile mai dezvoltate caci in tarile lumii a treia procentul sta tocmai invers datorita persecutarii femeii in aceste societati.
Ipoteza care s-a lansat a fost cea a protectiei femeii datorata hormonilor care , de multe ori sunt o bariera impotriva imbolnavirilor femeii din multe cauze. De exemplu, bolile cardiace sunt mai des intalnite la barbati decat la femei ( cauza fiind tot hormonala). O alta cauza a imbolnavirii populatiei masculine este si alternarea tot mai crescanda a partenerilor sexuali, contrar femeilor care tind sa pastreze unul sau doi parteneri pana la batranete. cauze sunt multiple dar un lucru este cert : femeile traiesc mai mult decat barbatii si asta ma bucura ( chiar ca acum sunt cam misogina...).

Elogiu femeii...

" Viata pare nemuritoare, geamana cu uriasul timp, ce il strabatem. Cu fiecare clipa, am bucuria constiintei ca eternitatea locuieste in noi. Pe orizontul albastru al sufletului meu barbatesc, chipul fascinant al femeii se proiecteaza in vesnic rasarit. Lumina se iveste in pantecul ei cum steaua de foc se oglindeste in apa limpede si adanca - puiul de om infioara necuprinsul cu tipatul tainic la vederea luminii. Galaxii si retele geometrice infinite s-au tesut in capsorul lui de roua.
Cine este acest mesager de atomice forte peste spatiu si timp?
Materia colorata ia forma gandului si simtirii mele; ma poarta in imperiul acelei emotii, puternice, din care creez elogiul femeii mele visate in ascendentul fluviu albastru."
SABIN BALASA