Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

duminică, 19 septembrie 2010

Telepatia

TELEPATIA este cu siguranta cel mai cunoscut termen parapsihologic, intrand aproape in limbajul de toate zilele. In mod obisnuit, prin “telepatie” se desemneaza acel fenomen ciudat, foarte incitant si misterios, prin care “se transmit ganduri la distanta”. Cine nu a povestit macar o data in viata un “caz de telepatie” pe care l-a trait? La drept vorbind, specialistii in parapsihologie, in efortul lor de clasificare si definire, nu se indeparteaza prea mult de aceasta perceptie comuna a termenului de telepatie, chiar si atunci cand folosesc in propriile definitii, notiuni si termeni cu incacatura strict stiintifica. Totodata exista o destul de mare varietate a definitiilor date in decursul timpului telepatiei, pentru care s-au folosit si se folosesc uneori si alti termeni: criptestezie, sugestie ideatoare la distanta, telestezie, biocomunicatie, transmisiune perceptuala la distanta, radiocomunicatie biologica, transfer de informatie biologica etc. Creatorul termenului de “telepatie” este Frederic W. H. Myers, care a combinat doua cuvinte din limba greaca :tele (=departe) si pathos (=simtire). Nu exista inca o definitie general acceptata a telepatiei (asa cum nu exista nici pentru alti termeni din parapsihologie), ci incercari de definitii care variaza, mai mult sau mai putin, de la un autor la altul. Eu o consider cea mai clara si mai pe intelesul tuturor, cea data de A. Patrut in 1990 : “Telepatia (TP) reprezinta o forma de comunicare, un transfer informational intre doi subiecti, in afara canalelor cunoscute”. Telepatia se mai ocupa si de fenomene de deplasare a obiectelor sub actiunea gandurilor, fie actiune voluntara (telekinezie sau psihokinezie), fie involuntara (poltergeist sau spirit care bocaneste).
Faptul ca exista anumite energii subtile, putin perceptibile este demonstrat. Cum ar fi acea aura care ne inconjoara si care s-a aratat ca emite energie si absoarbe energie din mediul inconjurator. (fotografiile Kirlian). Comunicarea verbala se realizeaza printr-un transport de energie mecanica( vibratia maselor de aer) de la un individ la altul, telecomunicatiile la fel transport de energie electromagnetica. Diferenta consta in tipul de energie si modul de codificare a informatiei, (sunete, semnale). Telepatia poate fi la fel un transport de energie. Probabil va mai trece ceva timp pana sa ne dam seama de exact despre ce vorbim, dar sa ne gandim ca pana acu catva timp nimeni nu banuia de existenta radiatiilor electromagnetice. Totusi aceste energii subtile ale vietii ca sa le numim asa au fost cunoscute de antici sub diverse nume. Chinezii ii spuneau "chi". Recent am citi un articol despre ritualuri oculte sumeriene in care preotii lor foloseau sisteme miniaturale ale lumii pentru a orienta aceste energii spre destinatia lor. Cert este ca referiri la aceste energii ale vietii sunt prezente in mai toate culturile antice.Telepatia permite transmiterea informatiilor de la o persoana la alta, fara utilizarea limbajului conventional. Cele doua persoane intre care se realizeaza comunicarea telepatica pot fi in contact vizual, dar se pot afla la mii de km. distanta una de alta. Acuratetea mesajului transmis nu depinde de distanta. In plus, mesajul este transmis instantaneu.
Prin telepatie se pot transmite informatii care se adreseaza intelectului, dar si stari sufletesti, trairi psihice, chiar senzatii, cum ar fi cea de durere. Ca act de comunicare, telepatia se realizeaza intre un emitator si un receptor. Capacitatea de a emite sau de a recepta mesajele este mai mult sau mai putin dezvoltata la diferiti oameni. Ea poate fi imbunatatita prin exercitii. Pentru a putea comunica telepatic este de asemenea necesar sa cunoastem persoana cu care dorim sa intram in contact prin telepatie.
Probabil ca aceste calitati se afla in stare latenta in fiecare din noi, dar nu le-am acordat o prea mare importanta pana acum si nici nu ne-am preocupat de acest lucru. Totusi telepatia exista si este mai prezenta in viata noastra decat am putea crede.
Si plantele reactioneaza la gandurile noastre, dupa cum au pus in evidenta unele experimente pe aceasta tema. Ele sunt receptive si la muzica, nu degeaba se spune despre arta sunetelor ca reprezinta limbajul universal. De asemenea, animalele primesc o serie de mesaje telepatice pe care i le transmite omul. Se spune ca ele "simt" omul , lucru explicabil tot prin fenomenul de telepatie. Mai trebuie spus ca cercetatorii nu au reusit pana in prezent sa inventeze vreun instrument prin care sa vizualizeze si sa masoare undele telepatice. Ele nu apartin spectrului electromagnetic. Totusi existenta lor nu poate fi negata, asa cum nu poate fi negata existenta undelor gravitationale, pentru ca observam efectele gravitatiei la tot pasul.
 Scriitorul si filosoful Arthur Koestler credea ca ar putea exista o versiune mentala a fenomenului subatomic numit "actiune de la distanta". Rupert Sheldrake a afirmat ca am putea impartasi un "camp morfic", inrudit cu frecventa radio, permitand gandurilor sa circule de la o minte la alta si sa intre intr-un acord perfect.Doua persoane care ar fi subscris probabil la teoria "radiouli mental" au fost exploratorul australian Sir Hurbert Wilkins si un scriitor pe care l-a cunoscut chiar inainte ca sa se imbarce intr-o expeditie in Antarctica in 1937. Ei au descoperit ca impartaseau acelasi interes pentru telepatie, iar scriitorul, un om pe nume Sherman, era extraordinar de entuziasmat cu privire la posibilitatile pe care acesta le presupunea:
"N-ar fi minunat daca mintile unor oameni ar fi dezvoltate intr-un asemenea grad incat tot ce ar trebui sa faceti , daca... radioul dvs n-ar mai functiona, ar fi sa va asezati si sa va ganditi la latitudinea si longitudinea la care va aflati si sa transmiteti aceasta informatie unui receptor uman?"
Cand Wilkins s-a aflat pe punctul de a pleca sa exploreze pustietatile inzapezite ale Arcticii, cei doi barbati au gasit ocazia perfecta sa-si faca propriul experiment, si au convenit ca aveau sa incerce sa ramana in contact mental. Sherman a descoperit in curand ca era capabil sa anticipeze cu o acuratete extraordinara miscarile lui Wilkins si locul unde se afla. Odata a fost uluit sa-l vada pe Wilkins la un bal elegant, purtand un costum de seara elegant. Stia ca Wilkins nu-si luase costum cu el, si ca nu prevazuse sa fie prezent la vreun eveniment de acest fel. Totusi, a descoperit mai apoi ca aceasta viziune fusese complet corecta. Wilkins fusese obligat sa ancoreze la Regina, in Sasketchewan, unde guvernatorul provinciei il invitase sa participe la un bal si ii imprumutase o vestimentatie adecvata pentru acea ocazie.
Altor oameni care au incercat sa mentina legaturi mai conventionale cu Wilkins le-a fost de multe ori imposibil sa stabileasca un contact radio. Insa "radioul mental" se dovedise a fi un instrument de comunicare mult mai de nadejde.
Inca din 1934 profesorul Leonid Vasiliev-profesor la Universitatea din Leningrad(Sankt Petersburgul de astazi) si membru al Academiei de Stiinte Medicale a efectuat o experienta de transmisie telepatica la distanta intre localitatile Sankt Petersburg si Sevastopol ,reusind sa transmita figuri geometrice,desene ,litere si mai rar imagini artistice.Si toate acestea au avut loc in cadrul unui laborator dedicat unor astfel de cercetari,subventionat integral de catre stat.

Totul este legat de VIBRATIE si ELECTROMAGNETISM. Telepatia este totusi o forma subtila, greu de definit,de electromagnetism. Intregul Univers este tinut la un loc de gravitatie si forma de manifestare cea mai spectaculoasa (dar si cea mai secreta) este o infinitate de vortexuri electromagnetice, printre care si vortexurile de energie centripeta, cu cimpurile electromagnetice asociate lor. Aceste spirale de energie dau nastere la orbite naturale in Spatiu si Timp:sateliti in jurul planetelor,planete in jurul stelelor, sisteme solare in jurul centrelor altor vortexuri majore, si tot asa la infinit. Toate corpurile cu temperatura peste zero absolut emit radiatii electromagnetice de frecventa si lungimi de unda diferite. Particulele fundamentale ale materiei sînt într-o permanenta agitatie, mai precis o miscare ondulatorie, se observa o continua pulsatie sau vibratie, prezente la nivelul intregii materii din Universul vizibil, la rîndul sau, organismul uman  emite si el radiatii electromagnetice, în jurul fiecarui sistem viu existand un camp energetic propriu care il inconjoara ca o anvelopa. În timpul sedintelor de "telepatie" se observa o modificare de ordin informational energetic, ca urmare a modificarii campului energetic. E un "Razboi al undelor", unde exista un receptor si un emitator, o transmisie energetica dirijata, dar nu se propaga în linie dreapta,ci într'un fel de "vîrtej", un Vortex de natura electromagnetica, (ca pe o frecventa cunoscuta de unele structuri militare).
Cercetarile efectuate in mai multe tari au stabilit ca telepatia, respectiv transmiterea gandului, este un fapt real ! S-au facut experiente de comunicare prin telepatie intre cosmonautii aflati in nave cosmice pe orbita si persoane aflate la sol. S-au stabilit legaturi intre o persoana aflata la bordul unui submarin in imersiune si o persoana aflata pe tarm. Experientele efectuate cu o persoana aflata in asa-numita "cusca a lui Faraday" (o incapere cu peretii metalici conectata in pamant, inclusiv tavanul si podeaua), au dovedit ca peretii metalici nu constituie un obstacol pentru undele telepatice. Aparatura de radiocomunicatii, de orice tip, nu poate receptiona, sau emite, daca se afla in cusca lui Faraday. Fizica cunoaste toata banda de frecvente de la infrasunete la raze cosmice. Undele telepatice nu fac parte din aceasta banda! Concluzia ? Fenomenul este real, dar undele mentale nu sunt de natura electromagnetica, ci de alta natura, necunoscuta inca stiintei. Creierul poate fi asemuit cu o centrala electrica. Atunci cand o persoana se gandeste intens la ceva, creierul emite in spatiul inconjurator “unde mentale”. Intensitatea acestor unde este direct proportionala cu puterea de concentrare mentala. Toate persoanele aflate in stare de veghe si acordate pe aceeasi frecventa cu emitatorul vor receptiona inconstient aceste ganduri si vor crede ca sunt gandurile lor. Cui nu i s-a intamplat sa se gandeasca la un anumit lucru si, in acelasi moment, o persoana din apropiere sa se exprime chiar cu acel gand ? De unde si expresia: "Mi-ai luat vorba din gura!"
Toti oamenii au capacitatea de a emite si de a receptiona unde mentale intr-o masura mai mica sau mai mare. Din pacate, la majoritatea oamenilor, aceasta capacitate este foarte slaba. Sunt extrem de putini cei care au capacitati exceptionale. Dupa unii autori, sase persoane din zece, isi pot dezvolta aceste aptitudini prin exercitii speciale. Transmisile telepatice nu depind de varsta, sex sau de gradul de cultura. Un profesor de la Universitatea din Leningrad a realizat, nu "simpla" telepatie, ci... "somnul hipnotic!". Distanta dintre el si medium era de 1500 km. Si, ca sa fie totul magnific, ii dirija celui hipnotizat chiar si continutul visului! (Enigmele Psihologiei, 1/1991). Cunoscutul cibernetician N. Wienner, este de parere ca suportul material al telepatiei l-ar constitui undele cu frecventa de 10 Hz/s, adica cele ce corespund ritmului “alfa” si ar fi active in stare de relaxare maxima.
Psihofiziologii au alte opinii. Dupa ei, telepatia este o functie a inconstientului si se manifesta indeosebi in marile trairi emotionale. Aduc in sprijin rezultatul unui experiment: in timp ce se inregistreaza electroencefalograma unui animal aflat in laborator, la mare distanta i se sacrifica puiul. In clipa aceea, pe electroencefalograma, aparea ca reactie, un impuls nervos.
Si oamenii vorbesc deseori despre "simtirea momentului" cand ii pierd pe cei dragi, aflati la mare departare. Psihologul T. Bougard, de la Universitatea Minnesota, vorbeste de cazul gemenilor Keit si Kenneth Main. Cand primul a fost supus unei operatii pe cord, cel de-al doilea aflat la mare departare, s-a repezit, in hohote de plans, in bratele mamei, acuzand dureri de piept. Reactia si coincidenta in timp aveau sa se repete cand lui Keit i se scoteau firele de la operatie, Kenneth tipa de durere.
Fara a aduce argumente, unii cercetatori sustin ca telepatia se realizeaza prin intermediul unui camp biogravitational.
Sunt si oameni de stiinta adepti ai psihotronilor, elemente considerate fara inertie, care pot calatori cu viteze inimaginabile (lumina ar fi o "lenesa") si ar aduce informatii din viitor in prezent. Undele emise de un om cu un mental puternic, cu o mare putere de concentrare, pot face ocolul pamantului, Aceste unde se propaga instantaneu si toate persoanele aflate pe “frecventa” vor fi influentate.
 De aici tragem concluzia ca traim intr-un ocean de unde mentale care vin din toate directiile, tot asa cum eterul este stabatut de undele a mii de posturi de radio.