Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

vineri, 19 februarie 2010

Testul de inteligenta nu spune clar cine esti si cum gandesti!!!!!!!

In societatea industriala se apreciaza foarte mult evaluarea capacitatii cognitive si intelectuale. Inca de mici, copiii suntb impartiti in grupuri de pregatire pe baza performantelor obtinute la diferite teste. Chir admiterea in licee si facultati se face uneori pe baza testelor de aptitudini sau capacitate care sunt menite de a scoate in evidenta capacitatea, intr-un anumit domeniu a invataceilor.
Toate acestea testari, masuratori sau cum mai doresc oameniide stiinta sa le numeasca se fac prin intermediul unor instrumente specifice care joaca un rol foarte important deoarece ele pun o eticheta asupra persoanei testate. De aceea acestea trebuie sa fie foarte riguros intocmite si sa se defasoare in aceleasi conditii pentru toti candidatii precum si sa contina aceleasi instructiuni. Dar.... exista si un dar. Aceste teste - de inteligenta cum sunt ele denumite - nu pun o eticheta definitiva si care nu ar putea fi schimbata pe parcursul vieti asupra inteligentei unei persoane. Aceste teste, masoara capacitatea unei persoane de a rezolva diverse situatii problematice, la un moment dat, si in anumite conditii. Trebuie sa tinem seama si de starea interna a individului in momentul rezolvarii acestor teste, stare interna care , uneori nu este luata in considerare in rezultatul final.
Inteligenta unei persoane nu este legata de marimea creierului sau implicit de numarul de neuroni pe care acesta ii contine ci de numarul de conexiuni care se realizeaza intre acesti neuroni. Ori, aceste conexiuni se realizeaza numai in timpul procesului de invatare, de creatie, de rezolvare de probleme .Spre deosebire de neuroni care nu se mai refac si al caror numar numai nu mai creste de-a lungul vieti, celulele gliale, axonii si dendritele se pot inmulti, functie de modul in care persoana in cauza isi foloseste creierul. Rezulta factul ca, cu cat invatam mai mult, tinem creierul activ, cu atat apar conexiuni mai multe. Interconexiunile sunt mult mai importante decat numarul neuronilor din creier. Rezulta ca inteligenta unei persoane ar trebui masurata la anumite intervale de timp si nu stabilita o singura data si declarata valabila pentru tot parcursul vietii unei persoane.