Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Bani in mediul rural

Mediul rural, spre deosebire de mediul urban reprezintă totalitatea spaţiilor din afara oraşelor şi locuite la noi de populaţia numită generic „ţărani”, ca antonim pentru populaţia urbană de „orăşeni”. În România spaţiul rural reprezintă circa 90% din suprafaţa ţării, iar ponderea locuitorilor din mediul rural - printre cele mai ridicate din Europa - se ridică la 47,3% din totalul populaţiei, adică 10.245.894 locuitori (2002).
Actualmente populatia din mediul rural este imbatranita datorita exodului tinerilor catre mediul urban. Numai ca, din cauza crizei economice actuale care a avut ca urmari pierderea locurilor de munca si implicit imposibilitatea asigurari resurselor traiului zilnic la " oras", a inceput o reorientare a populatiei ( mai ales a celei de peste 40 de ani ) catre sate. Dar, odata ajunsi aici, majoritatea se multumesc numai sa-si asigure necesarul de trai zilnic si ....atat. Pentru cei care nu se multumesc numai cu acest ..atat, am selectat cateva idei de suplimentare a veniturilor in mediul rural.
1. Daca detineti terenuri agricole este cu atat mai bine in caz contrar, le puteti lua in arenda ( sunt suficient de multe necultivate de ani de zile). Nu trebuie decat sa le cautati propetarii in baza de date a oricarei primarii din localitatea in care doriti sa cultivati. Nu insist acum pe ce anume se poate cultiva deoarece ar trebui sa fac o clasificare a zonelor agricole ale tarii ceea ce ar necesita o intindere foarte mare. In fiecare comuna ar trebui sa existe cel putin un agent agricol sau daca nu, un fost inginer al CAP din anii `80 care, din cate stiu eu, era destul de bine pregatit si care,  v-ar putea oferi sfaturi pretioase in privinta culturilor care se preteaza pentru terenurile vizate.
2. Tot pe un mic teren puteti incropi o microferma zootehnica care v-ar asigura necesarul zilnic de hrana si surplusul ar putea fi comercializat.
3. Deoarece ideea alimentelor ecologice si sanatoase a inceput sa prinda si in tara noastra poti infiinta o miniferma de ciuperci Pleurotus. Cultivarea acestora are avantajul ca se poate efectua in orice moment ala anului, in spatii special amenajate, dupa o tehnologie intensiva cu aparataura speciala sau in spatii adaptate, semiadapostitem in cazul acesta tehnologia fiind clasicam cu doua productii pe an. Informatii amanuntite despre tehnologia cultivarii acestora obtineti de aici
4. Obtineti bani in mediul rural si din cultivarea unor specii de arbusti si pomi fructiferi ale caror fructe sunt din ce in ce mai cautate in ziua de azi cand omenirea s-a mai desteptat nitel si a inceput sa renunte incetul cu incetul la E-urile din hrana semipreparata.  Sunt fructe care se obtin rapid, fara bataie de cap. Catina, catina alba, capsuni, coacaze, mure sunt fructe cautate pe piata, usor de distribuit la un pret avantajos. Sa nu mai vorbesc de faptul ca investitia este relativ minima aceasta depinzand insa de terenul pe care il detineti. Tehnologia cultivarii acestora o voi prezenta amanuntit intr-o postare vitoare.
5. Cei care aveti aptitudini in domeniul tamplariei banii se pot obtime foarte usor. Mobilierul de mici dimensiuni nu necesita multa materie prima iar Internetul abunda in modele si explicatii de realizare a acestora. |Mai nou, acum este la moda mobilierul si obiectele decorative realizate din lemn nefinisat sau din diverse radacini. Vanzarea acestora nu ar trebui sa fie o problema deoarece sunt prea putine firmele specializate exclusiv pe prelucrarea lemnului, in Romania majoritatea obiectelor de mobilier provenind din import.
6. Culturile ecologice de legume sunt foarte apreciate pe piata internationala. O agricultura ecologica este sprijinita si prin fonduri europene nerambursabile ( despre acestea intr-o postare viitoare) asa ca nu trebuie decat sa aveti vointa de a munci.Ceapa, usturoi, morcov, pastarnac, telina, ardei, rosii, salata, brocoli, conopida, ridiche, varza, sfecla, spanac, castravete, dovlecel, pepene, fasole, mazare, vinete, cartof, sa.  sunt numai cateva exemple de legumele pe care le puteti cultiva si de pe urma carora puteti sa va rotunjiti veniturile in mediul rural. Detali despre cultivarea legumelor in sistem ecologic puteti obtine de la Directiile Agricole existente pe raza fiecarui judet, de la inginerii agronomi, de pe Internet, de la biblioteca.
7. Afacerile cu chinchila ( folosit atata ca si animal de companie dar mai ales cautata pentru blana acestuia ) genereaza profit rapid.Este o afacere inedita, cu avantajul major de a avea desfacerea asigurata prin colaborarea cu un crescator profesionist.Investitia initiala este mica, amortizarea rapida iar profitul fabulos tinand cont de faptul ca o haina de blana de chinchilla costa in jur de 40-50 mii de euro! Avand in vedere ca hrana acesteia este lucerna si fanul, conditiile de gazduire nu trebuie sa fie de 5 stele, eu cred ca merita sa incercati si o astfel de afacere in mediul rural.
8. Alaturi de agricultura, piscicultura este un domeniu din care puteti obtine bani frumosi , mai ales ca UE aloca sume nerambursabile pentru infiintarea fermelor piscicole. Nu aveti decat sa invatati cum sa cresteti pastravi, salai sau somoni si banii vor veni spre voi.
9. Banii din plante medicinale se pot obtine relativ usor daca aveti suficient teren sa le cultivati. Pentru inceput este rentabila si colectarea plantelor pana obtineti suficiente cunostinte in recunoasterea acestora, din flora spontana. Dar banii cei mai multi ii obtineti daca le cultivati in regim ecologic si mai si obtineti certificare pemtru acest lucru.Craite, coada soricelului, musetel, anghinare, echinaceea, menta, salvie, cimbru, lavanda, mustar alb, schinduf, negrilica, sunatoare, valeriana, nalba de gradina, patlagina, mac de gradina, matraguna, galbenele, anason, fenic, chimen, coriandru, iata ce varietate de plante puteti cultiva!
10.Melcii sunt o delicatesa in marile restaurante si se gasesc cu greu datorita unei cereri de sase ori mai mari decat oferta. Cantitatea redusa de lipide face din carnea de melc un aliment cu o valoare nutritiva deosebita. Ea este sanatoasa si usor digerabila si contine 9 din cei 10-11 aminoacizi indispensabili omului.
Productia micilor companii romanesti este foarte apreciata in Europa, deoarece la noi clima este prielnica pentru cresterea melcilor, dar e si mai putina poluare, iar mediul in care cresc melcii este mai sanatos. Despre cresterea melcilor pentru comercializare gasiti suficiente informatii
aici .
11. Cresterea broastelor este o activitate noua in Romania. Broastele sunt cautate in multe tari, fiind considerate delicatese, motiv pentru care pretul acestora este unul foarte bun. Potentialul afacerii este recunoscut si de autoritatile din Uniunea Europeana care sprijina fermele de broaste prin fonduri nerambursabile SAPARD. Cautand pe Internet sau in biblioteci specializate puteti gasi informatii despre cresterea acestora iar in ceea ce priveste comercializarea veti gasi ajutor tot la Drectiile Agricole Judetene.
12. Cresterea lipitorilor medicinale si comercializarea acestora catre centrele farmaceutice este o aface noua .Terapia cu lipitori se numeste hirudoterapie iar detalii despre aceasta si tipuri de lipitori folosite in medicina obtineti din lucrarile prof. doc. Mircea Ciuhrii.Infiintarea unei ferme de lipitori este o afacere foarte profitabila, dupa cum afirma Roy Sawyer, cercetator si director al fermei Biofarm din SUA. In cei opt ani de cand functioneaza, Biofarm si-a marit anual cifra de afaceri cu 30%, iar cresterea continua. Organizarea fermei nu este insa o treaba usoara. Sunt necesare trei incaperi, fiecare avand o temperatura diferita: camera cea mai incalzita este destinata speciilor tropicale de lipitori, cea cu temperatura medie favorizeaza inmultirea lipitorilor, iar in cea mai rece se gasesc lipitorile in stare de somnolenta, deoarece asa sunt mai usor de transportat. Partea superioara a cazilor si rezervoarelor cu lipitori este acoperita cu o panza transparenta securizata cu benzi Velcro, care creeaza o bariera foarte buna pentru ca lipitorile sa nu iasa in afara. Informatii despre lipitori obtineti de aici 
13. Apicultura nu mai are nevoie de nicio prezentare iar informatii despre cresterea albilnelor puteti obtine foarte usor.
14. Afacerile cu diversele tipuri de flori sunt din nou o oportunitate de a obtine suficienti bani pentru viata la tara.
15. Plantatiile cu nuci cultivati atat pentru fructe dar mai ales pentru lemnul acestora deosebit de pretios pentru industri mobilei nu necesita prea multa investitie si nici ingrijiri deosebite.
16. Agroturismul specializat pentru copii, organizat in propria gospodarie este din nou o modalitate de a obtine venituri suplimentare. daca locuiti intr-o yona pitoreasca, aveti cateva camere disponibile va puteti inscrie in circuitul agroturistic specializat pentru copi. Astfel copiii de oras, fara casa la tara, vor putea beneficia, contra cost, de beneficiile aerului curat si ale hranei ecologice . Acest mod de petrecere ala vacantei este un trend in Occident si nu va dura mult pana va prinde si la noi asa ca pregatiti-va.
17. In zona de munte sau zonele cu paduri poti infiinta in propria gospodarie un centru de colectare a ciupercilor si a fructelor de padure. Afacerea presupune colectarea ciupercilor si a fructelor de padure de la locuitorii acestor zone (sau chiar din padure) si distribuirea lor catre firmele colectoare sau catre firme care le prelucreaza, producand sucuri naturale, gemuri .Activitatea este una sezoniera, aproximativ 5 luni pe an pentru ciuperci si 4 luni pentru fructele de padure dar va poate spori veniturile considerabil.
18.  Obiectele decorative din lemn decupat inca sunt la mare catare in centrele de suveniruri.Astfel, cu ajutorul unui ferastrau manual sau electric se pot realiza adevarate dantelarii din lemn, fie dintr-o singura bucata de placaj, fie din mai multe bucati care se pot asambla ulterior sub forma unor constructii mai mult sau mai putin complexe. Un exemplu din prima categorie ar putea fi un ceas decorativ, de fapt o placa decupata intr-o maniera artistica, in care sa fie incastrat cadranul unui ceas. Este un produs al carui succes depinde doar de inspiratia artizanului.
19. Pentru cei care locuiesc in zone unde exista case de vacanta ( in zona de munte, litoral, defileul Dunarii ) ai caror propietari sunt plecati mai tot timpul anului, puteti sa vaoferiti serviciile de a le administra si ingriji pe perioada in care acestia lipsesc, contra unor sume de bani.
20. Cresterea strutilor este si ea o sursa de obtinere de noi venituri mai ales ca de la acestia putem comercializa carnea, ouale, penele, pielea. Deci, interesati-va...
21. Cresterea viermilor de  matase este o afacere profitabila in mediul rural. Cu o incapere bine aerisita cu geamurile orientate catre nord-est, doua hectare de teren cultivate cu duzi si un kilogram de oua de viermi de matase se poate porni o afacere profitabila avand in vedere ca un hectar de plantatie de dud este suficient pentru cresterea a 100 grame de oua/serie.
22. Cresterea anumitor specii de animale pentru a comercializa blana acestora poate fi o afacere extrem de profitabila in mediul rural. Astfel nurici, jderi, dihori, zibeline, hermeline, vulpi, nutrii, castori, iepuri si alte asemenea lor  pot fi crescute, fara mari pretenti, pentru blanita lor care este extrem de scumpa mai ales pe plan international. Pentru a afla detali legate de cresterea acestora puteti sa va documentati din cartea " Cresterea animalelor pentru blana", de Valeriu Sarbu si Nicolae Pastarnac, Editura Ceres, 1980.
Pe viitor voi continua postarile cu afaceri pretabile in mediul rural si voi incerca sa prezint fiecare afacere cat mai detaliat.





































.

Principiile sistemului Huna

Fiecare dintre noi este unic si eare experiente diferite de viata astfel incat in aceasta lume, nu exista doua persoane identice care sa manifeste aceleasi talente si abilitati. Cu toate acestea, toti, impartasim acea si nevoie fundamentala de a ne stapani pe noi insine si aceasta lume in mijlocul carea traim. Aceasta nevoie are multe nume si imbraca multe forme fiind prezenta, totusi, in fiecare fiinta umana. Atingerea perfectiunii vietii prin controlul emotiilor proprii dar si al emotiilor altora este filosofia dominanta a fiecarui individ actual. In Sistemul Huna exista o metoda filozofica alternativa care spune ca avem puterea de  a ne creea si de a transforma propria noastra realitate prin stapanirea Sinelui nostru suprem ascuns in interiorul fiintei noastre, printr-o modalitate noua, incarcata de iubire.
Sistemul Huna nu este identic cu religia traditionala din Hawai ci este o cale straveche, universala. Legendele spun ca Huna vine din timpuri stravechi, din continentul Mu ( Mu sau Pacifida este un continent legendar care ar fi existat pe locul Pacificului de astazi si care, la fel ca si Atlantida, ar fi disparut in urma unui cataclim) si mai tarziu din Atlantida dar primele documente despre existenta acestei metode dateaza din Egiptul antic. Dupa ce s-au facut studii despre aparitia si raspandirea Sistemului Huna s-a ajuns la concluzia ca acesta s-ar fi raspandit din Polinezia.
Ideea fundamentala a filozofiei Huna este aceea ca fiecare dintre noi creeaza o experienta personala a realitatii, prin credintele noastre, interpretarile noastre, actiunile si reactiile noastre, prin ganduri si sentimente. In afara de faptul ca realitatea este creata de noi insine mai participam si alaturi de Universul infinit la crearea realitatii personale si a celorlalti.Sistemul Huna incerca sa ne invete cum sa cream aceasta realitate intr-un mod constient. Aceasta idee se regaseste in toate sistemele religioase insa prezentata sub o alta forma. Este insa ori uitata, ori prea putin studiata si ...deloc practicata.
Actualmente exista tendinta de a separa relgia sau orice invatatura spirituala de celelalte aspecte ale vietii. Sistemul Huna afirma faptul ca toete sistemele, categoriile, clasificarile, diferentierile sunt propriile noastre inventii si este foarte posibil pentru fiinta umana sa faca o reclasificare, o restructurare a tot ceea a clasificat pana acum, intr-un alt mod, sub o alta forma. A face o reclasificare nu este un lucru gresit atata timp cand scopul este unul bun.
In filozofia Huna, Dumnezeu si Universul ( perceput ca tot ceea ce este , a fost si va fi) sunt unul si acelasi lucru. In Hawaiana Dumnezeu si Universul infinit sunt " sursa infinita a vietii " dar si " marele mister".
Principiile de baza ale doctrinei Huna, asa cum ele au fost descoperite si studiate de catre cerctatori sunt>
1. Lumea este asa cum crezi tu ca este.
Tu iti creezi propriul tau univers pe baza exxperientelor personale si a impactului tau asupra realitatii prin credintele, obiceiurile, dorintele, temerile, judecatile, sentimentele tale dar si prin gandurile, vorbele si actiunile consistente si persistente pe care le intreprinzi. Astfel ca, conform acestui principiu, prin schimbarea modului de gandire, schimbi atat propriul tau univers dar si interactiunile cu restul universului facand prin aceasta ca Universul infinit sa reactioneze fata de tine corespunzator.
2. Nu exista limite
Intre tine si corpul tau, intre tine si ceilalti oameni, intre tine si ceea ce te inconjoara, intre tine si Dumnezeu nu exista limite reale. Orice impartire sau diferentiere are doar rolul de conventie care sa asigure functionalitatea, clasificarile fiind doar iluzii folositoare. Cu alte cuvinte potentialul tau creativ este nelimitat, ptand sa creezi, intr-o forma sau alta tot ceea ce-ti imaginezi.
3. Energia urmeaza calea intentiei
Gandurile si sentimentele persistente, de care esti pe deplin constient sau nu, au intotdeauna un suport energetic. Atentia directionata este canalul atat pentru fluxul energiei biologice cat si pentru energia cosmica.
4. Acum este momentul sa fi, puternici
Nu suntem legati de nicio experienta a trecutului dar nicio perceptie a viitorului. In acest moment, prezentul, avem puterea de a schimba falsele credinte dar si obiceiurile negative care ne limiteaza, si avem puterea de a planta, in locul lor, intr-un mod constient semintele viitorului pe care noi il dorim. Pe masura ce continutul mentalului se schimba, se schimba si experienta vietii si nicio putere din afara nu s-ar ptea opne acestui lucru deoarece Dumnezeul adevarat se afla inauntrul nostru, nu in afara. Suntem liberi, in masura in care suntem constienti de acest lucru si atunci avem puterea de a actiona ca si fiinte libere.
5. A iubi inseamna a fi fericit cu cea ce detii
Universul exista datorita iubirii care se manifesta in cele doua aspecte ale sale, acela de a fi si acela de a deveni.Oamenii exista datorita iubiri chiar si atunci cand ei nu sunt constienti si reneaga acest lucru.Dar atunci cand recunosc iubirea, ei sunt fericiti asa cum sunt si sunt fericiti pentru ceea ce au devenit fiind capabili sa traiasca iubirea. Iubirea constienta este cea care creaza fericirea. Nu este doar un efect colateral. Totul functioeaza mai bine, totul este mai luminos si genereaza armonie atunci cand acest principiu este trait in mod constient. Iubirea este singura etica necesara in Sistemul Huna.
6. Puterea vine din interior
In afara noastra nu exista putere deoarece Dumnezeu/ Universul lucreaza prin noi in fiata fiecaruia. Nou suntem canalul activ, mai mult sau mai putin constient, al acestei puteri, iar alegerile, deciziile pe care le luam doar directioneaza aceasta putere. Nimeni nu poate avea putere asupra noastra sau asupra destinului nostru daca noi nu am permite acest lucru.
7. Eficienta este masura adevarului
Intr-un Univers Infinit, nu poate exista adevar absolut in afara lui Dumnezeu. Dar, este necesar sa existe un adevar fundamental la nivelul individual de constiinta. Acest principiu ne permite organizarea si actionarea asura informatiei in cel mai potrivit mod pentru atingerea scopului propus, astfel incat faptele sa nu impiedice manifestarea acestei legitati. Orice organizatie sau sistem de cunoastere este privit ca o conventie utila si nu ca un fapt, deoarece o organizare diferita a aceleiasi cunaosteri poate fi valabila si pentru alte scopuri. Cu alte cuvinte, toate sistemele sunt arbitrare, asa aca trebuie folosit tot ceea ce asigura adevarul prin eficienta si confirmare.
Toate tehnicile din Sistemul Huna pornesc de la aplicarea acestor principii. De fapt, ceea ce face ca transformarea spirituala in sistemul Huna sa fie mai eficienta este tocmai faptul ca se bazeaza mai mult pe principii decat pe tehnici. si, in acet mod, putem cauta mereu cele mai simple tehnici care sa duca la indeplinirea scopulu propus care sa fie circumscrise acestor principii. Odata ce sunt cunoscute principiile Huna putem intelege adevarata natura a tehnicilor si putem, de asemenea sa ne cream propriile tehnici pe baza principiilor.
Binecuvanteaza clipa prezenta.
Crede in tine insuti.
Asteapta-te la tot ce este mai bun.