Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

duminică, 24 ianuarie 2010

Paradisul pierzaniei

Alcoolul
De-a lungul evolutiei sale omul n-a pregetat niciun efort de face diverse experimentari, pe propria-i piele cu scopul de a cunoaste binele si raul. A fost si este pacatul capital al sau aceasta experimentare perpetua in stabilirea in linii exacte a " ce-i bine" si " ce-i rau".
Mare amator de placeri fizice si spirituale, omul a consumat orice producea aceste placeri pentru a evada din cotidianul obisnuit si a intra in " paradisul artificial".
Era bine sau era rau, numai fiecare persoana in parte putea sa descopere. La inceput omul a crezut ca si-a descoperit adevaratii prieteni in aceste plante sau aceste lichide care-i produceau o placere aparte, o stare de calm, o stare agreabila de uitare, de visare, ii dadeau forte nebanuite cu care el credea ca putea rasturna si muntii. Intr-un cuvat, acesti " prieteni" il faceau sa se simta bine, il faceau fericit, pe moment.
Secole intregi s-au scurs pana cand omul a stabilit cert ca acesti " prieteni"  nu-i erau decat dusmani ascunsi care in cele din urma ii aduceau cea mai necrutatoare si " rusinoasa" pieire.
Astazi, in conditiile alienarii societatii contemporane, utilizarea acestor " prieteni" par sa fi devenit chiar o necesitate. Cu toata lupta asidua a guvernelor, a asociaiilor guvernamentale, neguvernamentale, religioase, acesti iubiti " prieteni" s-au insinuat cat mai mult in viata omului, pentru multi devenind o " a doua natura a sa".
Pe fondul unei existente defavorizate material, al unor munci fizice istovitoare, al necazurilor incorect percepute, pe fondul dezorientarii morale ALCOOLUL si DROGURILE creaza impresia ca dau forta, ca remonteaza, ca virilizeaza, ca-l face pe cel care le consuma sa evadeze din realitatea stresanta si agresiva. Insa realitatea este AICI si ne reintoarcem in ea de oriunde am avea impresia ca am evadat. De realitatea nu poti fugi trebuie numai s-o infrunti.
Drogurile si alcoolul au puterea de a modifica conditia umana, au puterea de a schimba acest minunat destin al omului.
Inca de la inceputul societatii umane, alcoolul a avut valori mistice. El a reprezentat de-a lungul timpului marcarea reuniunilor, sarbatorirea evenimentelor fericite dar si exprimarea tristetii. Valoarea alcoolica era eliberatoare de inhibitiile socio-morale ale individului. Utilizarea alcoolului era si un simbol al maturitatii sociale, al autonomiei, al independentei, al emanciparii. Tinerii si adolescentii il priveau cu respect si asteptau nerabdatori de a deveni maturi si a-si dovedi maturitatea prin consumul de alcool. Intr-o familie, intr-un grup, intr-o societate, in care se practica un astfel de mit al consumului de alcool, trezirea apetitului pentru consumarea acestui lichid se face foarte devreme, astfel ca azi limita de consum a alcoolului a scazut si alcoolismul atinge masele de tineri.
Apetitul pentru alcool nu este innascut si este un rezultat al invatarii sociale, al modelelor sociale pe care tanarul le are in jurul sau. Cei care se afla in mijlocul acestor " asociatii" de alcoolici au asupra lor o mare presiune nonverbala. Odata ce alcoolul a devenit obisnuinta pentru organism el va tinde sa devina un supliment alimentar pentr reglarea metabolismului acesuia.  Dependenta de alcool se instaleaza lent, la cativa ani de la debutul alcoolismului, prin marirea zilnica a dozei de alcool ingerate. Aceasta dependenta se manifesta fie prin imposibilitatea abtinerii de la consumul alcoolului ( alcoolicul daca nu consuma alcool simte sete, uscaciune a gurii, tremura, este anxios, este iritabil ) fie prin imposibiliatatea de a se opri de la consumul alcoolului odata cu consumarea primului pahar.
Ca efecte alcoolul poate duce la intoxicatie alcoolica, la sevraj cu convulsii, la delir, la tulburari psihotice, la tulburari mnezice, la boli neurologice, boli hepatice majoritatea dintre acestea vand acelasi rezultat final: MOARTEA.
Alcoolismul era caracteristic in vremurile indepartate numai unui anumit gen si anume barbatilor. Azi nu se mai face deosebire de gen, se bea uniform, femei si farbati deopotriva. Alcoolismul la femei este un episod aparte in marea drama a alcoolomaniei. Desi alcoolismul prezinta anumite caracteristici comune femeilor cat si barbatilor, femeile se diferentiaza prin factoorii sociali care o determina sa consume alcool.
Societatea a manifestat intodeauna o intoleranta totala fata de femeia consumatoare de alcool datorita rolului pe care aceasta il are in societate. Aspectul dezgustator, inestetic grotesc al femeii consumatoare de alcool are consecinte nefaste asupra modului in care ea va mai fi privita in societate dar si a functiilor sale materne pe care le are de indeplinit. De cele mai multe ori femeia consuma alcool in secret din cauza pudorii si sentimentului de culpabilitate. Alcoolismul la femei poate sa apara spontan in urma nevrozelor de personalitate declansate de anumite evenimente din viata femeii: nasterea unui copil, disensiuni in sanul familiei, divort etc. Este vorba la inceput de o nevroza situationala care daca nu este depasita alcoolismul poate acapara viata femeii avand in cele din urma efecte tragice asupra ei.
Dintre toate mijloacele de combatere a alcoolismului numai persoana in cauza poate lua decizia ca acasta licoare poate sa-i schimbe destinul ducand-o cat mai repid spre infern. Trebuie sa existe convingerea ferma a faptului ca satisfactia si placerea momentului cu ajutorul alcoolului nu pot acoperi ceea ce vom suferi in viitor.