Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

duminică, 8 noiembrie 2009

Putem obţine formarea unor noi neuroni?

 S-a afirmat pana acum faptul că sistemul nervos este un sistem static, fix, foarte asemanator, deexemplu cu televizorul vostru. Dar.... cercetari recente infirmă acest lucru. De fapt, creierul pare să fie un sistem extrem de dinamic, capabil de plasticitate enormă în timpul dezvoltătii, şi este rezultatul experienţelor avute până la maturitate. Poate că descoperirea cea mai interesantă este aceea că nu doar sinapsele se formează sau se retractă ( restrâng) în timpul învăţării dar si neuroni noi par să se formeze în creierul adult, după o varietate de experienţe.
Neuroni noi, bineînţeles. La mamifere, geneza majorităţii neuronilor denumită neurogeneză, se produce foarte devreme în dezvoltarea embrionilor, când fetusul se mai află încă în uter. Aceşti neuroni imaturi migrează în creierul aflat în plină dezvoltare, căutând o adresă care să le indice unde îşi vor petrece restul vieţii. Când ajunge la adresa respectivă, fiecare neuron se fixează acolo şi se diferenţiază adoptând diverse mărimi sau forme. Majoritatea acestor neuroni îşi pird capacitatea de diviziune celulară după ce ating maturitatea ca şi neuroni diferenţiaţi. Cu alte cuvinte după ce o celulă a luat naştere şi a migrat, ea nu mai este înlocită de noi generaţii de celule mai târziu.
        Totuşi, cerecetările din ultimul timp au început să pună sub semnul întrebării perspectiva mai veche conform căreia un creier adult este incapabil să producă noi generaţii de neuroni.
S-a ajuns la concluzia că învăţarea ar putea fi asociată cu geneza de noi neuroni dar la rândul ei , neurogeneza ar fi o condiţie esenţială a învăţării. Interesant este faptul că nu doar sarcinile complicate ale învăţării duc la apariţia de noi neuroni în zona hipocampului. Chiar o activitate simplă cum este mişcarea, poate genera producerea de neuroni în hipocamp. Aceştia se pot dezvolta şi se comportă ulterior ca neuroni adulţi. În concluzie, exerciţiul fizic zilnic nu vă menţine numai condiţia fizică ci şi alementează potenţialul de învăţare al creierului. Aşadar facetii o plăcere creierului dar şi corpului vostru şi alergaţi ayi căţiva kilometri.


- informaţii obţinute din " Introducere în psihologie ", Edward E Smith,Susan Nolen-Hoeksema
 - resurse pe Internet : http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroregeneration, http://brain.oxfordjournals.org/cgi/content/full/126/4/1009, http://biomed.brown.edu/Courses/BI108/BI108_2001_Groups/Nerve_Regeneration/Introduction/Introduction.htm