joi, 11 februarie 2010

Hipnoza - stiinta sau magie


Hipnoza nu este un fenomen supranatural, ci doar o stare modificata de constiinta asemanatoare eu relaxarea sau eu starile meditative ,specifice unor culturi orientale.
Fenomene asemanatoare eu cele hipnotice se intalnesc frecvent in viata cotidiana.
Astfel, cineva poate fi aatt de absorbit de lectura unui roman sau de vizionarea unui film la televizor, incat nu mai aude soneria de la usa sau poate fi atat de cufundat in ginduri incat nu mai sesizeaza ceea ce spune interlocutorul eu care tocmai discuta.
Soferul, care conduce noaptea si este fascinat de dunga luminoasa a soselei, care ii produce o ingustare a campului constiintei ce se poate uneori solda cu accidente, este si el victima unei stari asemanatoare cu hipnoza. Aceste stari le denumim in limbaj comun cu ajutorul unor termeni ca: "a te lasa furat", "a fi pe alta lume" etc. Cei care traiesc astfel de stari isi orienteaza de fapt gandurile in interiorul lor. Fenomene de tip hipnotic au fost descrise inca din antichitate si se intalnesc inca frevent in practicile magice specifice culturilor primitive.
Hipnoza are o serie de aplicatii practice, atit in clinica, pentru psihoterapie, cit si in alte domenii de activitate, unde se cere optimizarea performantelor umane. Astfel, ea patrunde tot mai mult in pregatirea psihologica a sportivilor de inalta performanta, cit si al cosmonautilor pentru obtinerea unui echilibru emotional de nivel superior, pentru perfectionarea capacitatii de concentrare a atentiei, a deprinderilor motrice, cit si pentru o mai buna autoreglare a omportamentului in ansamblu .. De tratament hipnotic pot beneficia si artistii cu trac de scena sau elevii si studentii hiperemotivi, care au tendinta de a se bloca la examene si de a obtine rezultate sub posibilitatile lor reale.
Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca hipnoza poate contribui si la cresterea eficientei invatarii, cat si la dezvoltarea unor disponibilitati creative latente.
Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de resursele interioare pe care le au la dispozitie, ei ignorand faptul ca exista o cale de a intra in contact cu aceste resurse pentru a ameliora si mentine sanatatea si pentru a se autoperfectiona fizic si psihic.
Mentalul constient al omului il ajuta sa rezolve o serie de probleme, sa inteleaga diverse situatii doar la nivel logic. Trebuie deschise si caile pentru cunoasterea intuitiva care are loc prin mecanisme subconstiente si aceasta se face mai usor cu ajutorul relaxarii, hipnozei si autohipnozei.
Preluare din cartea " Hipnoza si fortele nelimitate ale psihismului " , de Irina Holdevici,Ilie P. Vasilescu, Editura Aldomarius, Bucuresti, 1991
Puteti citi cartea aici:
Hipnoza Si Fortele Nelimitate Ale Psihicului - Irina Holdevici - Ilie P. Vasilescu                                                              

3 comentarii:

  1. Interesant articol.
    Dv. aţi citit cartea integral? Sunt curioasă dacă cunt aplicaţii ale hipnozei în descoperirea activităţii vieţii anterioare.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca nu s-a ajuns la un acord deplin legat de regresia hipnotica si imaginile pe care le descrie cel hipnotizat. Dupa parerea, in cazul hipnozei se " discuta" , de fapt cu subconstientul persoanei in cauza, subconstrint care, dupa cum se stie preia orice informatie ca fiind reala din mediul inconjurator, fara ca subiectul sa fie constient de acest lucru. Or, atunci cand se prezinta acele descrieri din alte secole de catre subiectul hipnotizat, s-ar putea sa fie imagini preluate din cartile citite de subiect, din filmele vizionate, din discutiile purtate etc. care au impresionat la in moment dat subiectul, au fost uitate dar nu sterse definitiv. in cazul regresiei hipnotice revin la suprafata ca si cand ar fi reale. Si eu, oscilez in a crede in succesiune unor viti multiple pe care individul le are de parcurs pana in momentul desavarsirii fiintei si intre existenta numai a unei singure existente pamantene. Oricum opinia despre acest subiect se poate schimba functie de ultimele descoperiri in acest domeniu. Asteptam si urmarim ce experimente se vor mai face. Numai bine...

    RăspundețiȘtergere