duminică, 17 ianuarie 2010

Exercitii pentru muschiul pubococcigian

Deoarece multe dintre  femei nu stiu de existenta si importanta acesui muschi ( recunosc ca pana nu demult nici eu nu stiam ), mai intai voi prezenta caracteristicile acestuia si, mai apoi exercitiile.
Deci, muschiul pubococigian se afla in fundul cavitatii pelviene: el este o banda lunguiata de tesut muscular, in forma unui hamac, care este inserat in fata pe osul pubis si in spate pe ultima vertebra a cocisului ( de la acesta avand si denumirea). Acest muschi sustine organele interne pelviene ( vezica urinara, colon etc), la femei sustinand si uterul. fara exercitii speciale, acest muschi poate sa isi piarda tonusul ducand la incontinenta urinara ( la femei ), la prolaps uterin si la alte neplaceri.
Exercitiile speciale ale muschiului pubococcigian vor angrena o circulatie sanguina mai bogata, oferind o mai buna irigatie a organelor genitale.
Exercitiile speciale pentru intarirea acestui muschia au fost descoperite de catre medicul Arnold Kegel, si sunt aplicate cu succes in tot felul de afectiuni ale aparatului uro-genital. Prin aplicarea acestor exercitii vor avea loc ameliorari ale problemelor legate de vezica urinara, prostata, organe sexuale ( barbati, femei ) imbunatatirea vietii sexuale .. etc.
Contractia sub forma de exercitii a muschiului pubococcigian este similara actiunii de mictiune. In termeni cunoscuti este asemanatoare cazului in care doriti sa opriti urinarea prin diferite ritmuri si tempouri.
Aceste exercitii de contractie se pot realiza in orice poziti si cu orice prilej: cand calatoriti, la servici, cand asteptati ceva etc.
Se va incepe gradat, cu 10-20 de contractii zilnic, ajungandu-se apoi cu la 200-300 de contractii.
Exercitiul 1.
Din orice pozitie, contractie 2 secunde, relaxare 2 secunde. Se continua gradat pana se ajunge la contractia prelungita de 8-10 secundem fara apnee ( blocarea respiratiei). Se vor executa zilnic, fara relazari prelungite, ci egale cu numarul de secunde destinate contractiei.
Exercitiul 2.
Contractii accelerate ale muschiului pubococcigian: se incepe lent, apoi in tempo moderat, accelerat si rapid; se revine descrescendo spre moderat si lent. dac doriti, pentru a pastra un ritm anume, puteti pune anumite melodii.
Exercitiul 3.
Concentratii rapide ale muschiului pubococcigian in ritm sustinut, cu pauze, prelungind gradat numarul respectiv, dupa posibilitati ( pauzele se iau de fiecare dupa propria posibilitate).
Exercitiul 4.
Contractii sinergice ( in acelasi timp) a sfincterelor ( inclusiv anusul). Alternati : contractie pubococcigian, apoi anus - separat.
Exercitiul 5.
Contractii prelungite gradat ale pubococcigianului, dupa posibilitatile fiecaruia, incercand sa va autodepasiti, fara a jena respiratia.
S-a constatat că aplicarea acestor tehnici are efecte benefice şi în cazurile de vaginită, cistită, incontinenţă urinară, constipaţie, sterilitate, frigiditate.
Sanatate multa va doresc!