Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

vineri, 19 martie 2010

Hipnoza - de la magie la adevar


Pana nu demult, hipnoza a fost utilizata pentru a-i conduce pe altii, pentr a-i manipula. Eu cred ca si azi, sunt persoane care, unori constient, alteori inconstient au o influenta imensa asupra altora, subjugandu-le vointa. Desi nu mai este considerata un fenomen supranatura, totusi, tot ceea ce se cunoaste in prezent despre hipnoza, nu a fost pe deplin dezvaluit. Si inca exista multe explicatii de dat, referitoare la aceasta stare a psihicului, rusii fiind cautatorii acerbi in privinta acestui subiect.
Cu toate ca multi psihologi au incercat sa ofere definitii clare referitoare la fenomenul hipnotic nu cred ca acestuia i se poate acorda o definitie putand fi explicat numai prin exemplele concrete care se refera la starea subiectului sau la metodele prin care acesta a fost determinat sa intre in acea stare. Hipnoza este un concept care nu poate fi explicat ca atare, la fel cum este si durerea: stim ca exista si nimeni nu se indoieste de existenta ei.
Starea de transa hipnotica poate fi explicata numai comparand-o cu starea de veghe. In timp ce in starea de veghe suntem implicati in activitati de procesare si de evaluare a informatiei, in transa hipnotica suntem intr-o stare de relaxare profunda, auzim ceea ce se petrece in jur dar incetam sa mai luam in considerare si sa procesam informatiile receptionate.
Dupa Herbert Marcuse (filozof şi sociolog german, un exponent de frunte al şcolii neo-marxiste de la Frankfurt), hipnoza reprezinta o stare modificata de constiinta, produsa prin repetarea unor stimuli si in care sugestia este mai eficienta decat in mod obisnuit. Este o stare indusa. de regula in mod artificial, asemanatoare cu somnul dar diferita de acesta din punct de vedere fiziologic, stare caracterizata prin sugestibiliatea crescuta datorita careia pot fi induse subiectului, mai usor decat in starea normala, o serie de modificari senzoriale, perceptive, mnezice si motorii.( Dr. Andre M. Weitzenhoffer - The practice of Hypnotism ). 
Hipnoza reprezinta un demers de imaginatie dirijata in care hipnotizatorul sau chiar subiectul insusi ( autohipnoza ) actioneaza in sensul ghidarii unor experiente bazate pe fantezie.( Barber ) Transa hipnotica nu poate fi indusa artificial prin ingerarea de substante psihotrope sau prin alte procedee fizice.De asemenea hipnoza ar mai putea fi o stare de concentrare intensacare presupune focalizarea selectiva asupra unei singure idei sau stimul senzorial intr-o anumita secventa de timp.
Maurice Bellet spune ceea ce nu este hipnoza si anume :
- nu este un ritual; practicarea ritualizata a hipnoterapiei nu creste eficacitatea terapiei.
- nu este un tratament in sine;
-nu reprezinta o stare de hipsugestibilitate pasiva;
- nu se datoreaza unor forte supranaturale ale terapeutului
- nu este un har al anumitor persoane;
-nu presupune o stare de depersonalizare;
-nu este un panaceu universal; hipnoza nu poate rezolva unele cazuri patologice;
-nu are la baza fenomene de conformism sau complezenta
-nu reprezinta un ser al adevarului;in hipnoza furnizam informatii aflate in memorie dar si imaginate;
-nu este o psihoterapie de suprafata

2 comentarii: