Pentru a fi siguri ca ceea ce memorati poate fi accesat cu usurinta ulterior, va prezint cateva strategii de stocare care ajuta la reamintirea informatiilor sporind in acelasi timp si cresterea retentiei.
1. Concentrati-va atentia numai pe materialul pe care-l aveti de stocat deoarece atentia este una dintre componentele esentiale ale memoriei. Pentru a transfera informatiile din memoria de lucru in memoria de lunga durata este necesara pariciparea voastra activa la ceea ce stocati. Asigurati-va ca ati indepartat toti stimulii interni ( foame, sete , tulburari interne) sau externi ( zgomote, caldura in exces, frig in exces, TV etc) inainte de inceperea memorii informatiilor.
2.Impartiti-va materialul de studiat in mai multe sesiuni. Imparitit-l pe capitole sau teme intr-o ordine logica, succesiva a evenimentelor. Cei care studiaza un material numai intr-o singura sesiune au sanse mari sa-l uite mai rapid.
3.Structurati-va informatia si organizati-o in grupuri conexe. Incercati o grupare a conceptelor similare. Faceti similitudini intre mai multe surse legat de engramarea unei teorii, idei.
4.Utilizati dspozitive mnemotehnice pentru a va reaminti informatia. Cele mai bune dispozitive sunt cele care prezinta imagini pozitive, hazlii sau cu un element de noutate. Puteti interveni cu o rima sau o gluma pentru a va reaminti ulterior mai facil informatia cautata.
5.In scopul reamintii informatiei aveti nevoie sa codificati si apoi sa decodificati informatia. Una dintre multiplele tehnici de codificare a informatiei este repetitia elaborata. De exemplu, daca aveti de stocat un pasaj, identificati termenul cheie din acesta, gasiti-i definitia apoi cautati in mai multe surse explicatii elaborate despre acesta. repetati ceea ce ati gasit de mai multe ori. Redarea celor memorate va fi mult mai usoara ulterior.
6.Corelati informatiile noi cu cele similare lor dar care deja sunt memorate. Prin stabilirea de relatii intre noile informatii si cele deja stocate, cresteti posibilitatea de a va reaminti materialul nou prin intermediul celui vechi.
7.Incercati sa transpuneti in schite ceea ce aveti de memorat. Pentru aceasta utilizati diagramele din carti, schitele, hartile sau daca nu sunt acestea, creeati dumneavoastra propriile "opere de arta" legate bineinteles de informatia pe care o aveti de stocat.Utilizati cat mai multe culori, pictograme pentru a face diferenta intre notiuni.
8. Invatati noile concepte ca si cum ar trebui sa le explicati unei alte persoane. Imaginati-va ca in fata voastra este o persoana si ei ii explicati ceea ce aveti de studiat, in felul acesta informatiile stocanduse mai sigur fara posibilitatea de a fi uitate. Sau pueti invita un prieten, coleg sa fie partenerul vostru in tratarea temei pe care o aveti de studiat.
9.Acordati mai mult timp studierii informatiilor dicile. Nu treceti mai departe in studiul temei pana cand ceea ce a fost mai greu nu a fost clarificat.
10. Nu lasati sa se instaleze rutina in studiul dumneavoastra. Prin adaugarea unui element de noutate ( schimbarea locului de studiu, al programului ) cresteti eficienta a ceea ce aveti de memorat.