Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

miercuri, 9 martie 2011

Cuprul si sanatatea

"S-au descoperit multiple moduri in care cuprul poate deveni un aliat de incredere al sanatatii organismului. Acest metal poate actiona favorabil deoarece este esential in procesul de sinteza a colagenului, in folosirea fierului, in hemoglobina si in metabolismul vitaminei C. In acest mod, cuprul devine un agent activ, care va ajuta sa aveti un par mai frumos, o piele sanatoasa si sa diminuati durerile articulare (care sunt frecvente mai ales in cazul sportivilor de performanta). Totusi, cel mai mare avantaj oferit de cupru il au persoanele care sufera de artrita, deoarece, purtat sub forma de bratara in jurul incheieturii mainii, acest metal diminueaza simptomele si reduce durerile. In trecut, femeile purtau cuprul sub forma de cercei, in acelasi scop - pentru prevenirea sau tratarea artritei. Insa, de curand, s-a inventat o noua metoda, mai discreta, de a beneficia de efectele curative ale cuprului, sub forma de mici discuri de cupru care se lipesc pe interiorul ceasurilor de mana. Unii specialisti afirma ca purtarea unei bratari de cupru in jurul incheieturii mainii, timp de 30 de zile, duce la absorbirea in organism a 13 mg de cupru, in timp ce doza zilnica recomandata pentru sistemul metabolic este de 1,5 - 3 mg. Pe de alta parte, suplimentarea dozei se poate face prin consumul de surse naturale de cupru, precum fructele de mare, vinul rosu, ciocolata, nucile, fasolea, mazarea, ciupercile etc.
Calitatile terapeutice ale cuprului se extind si asupra bolilor de piele, a cataractei, a bolilor venerice sau a afectiunilor plamanilor. Deficienta de cupru din organism poate afecta tesuturile conjunctive si articulatiile. Deficitul de minerale nutritive (cupru, zinc, magneziu, crom, calciu) din organismul oamenilor poate avea repercusiuni mult mai grave, precum autismul." ( Sursa Ziarul Prahova )
Se mai vehiculeaza ideea ca pri n plasarea pe punctele de acupunctura a mici placute de cupru ar avea acelasi efect ca si acupunctura. Ramana insa de verificat aceasta idee.
"Sfera subtila de forta a cuprului exercita o actiune complexa la nivelul fiintei umane, privita ca un intreg (format din corp, fizic, corp eteric, corp astral, corp mental si corp cauzal). La nivelul corpului fizic, cuprul stimuleaza digestia, absorbtia si nutritia. Influenta la nivelul corpului eteric, a sferei de actiune subtila a cuprului se manifesta prin controlul anabolismului, al hematopoiezei si al activitatii sistemului nervos. Influenta nivelul corpului astral, se manifests prin controlul subtil al sistemului neurovegetativ, al respiratiei si al functiei tiroidiene. Influentele cuprului la nivelul corpului mental se manifesta prin controlul asupra functiilor hepatice. In plan psihic, sfera subtila a cuprului (alimentata  de catre sfera subtilA a planetei Venus) constitute „mediul" propice de manifestare a sentimentelor si a senzatiilor (sensibilitate, imaginatie creatoare, senzualitate, erotism rafinat). Sistemele fizice corespondente activitatii cuprului in plan psihic sunt sistemul neurovegetativ, sistemul rinichi-suprarenale, aparatul respirator, tiroida.
 Rudolf Steiner arata care este legatura dintre viata psihica si sistemul rinichi-suprarenale. Viata sentimentala influenteaza considerabil functia rinichilor si suprarenalelor; stresurile, emotiile, lipsa de caldura sufleteasca (,,raceala sufletului") lasa "amprente" directe asupra organelor. In cazul carentei de cupru se remarrca o "aplatizare" evidenta a vietii emotionale a fiintei umane. Tulburarile neurovegetative care apar in cazul tulburarilor sferei subtile a cuprului in fiinta se manifesta prin  apatie si indiferenta, urmate de crize de angoasa. Suplimentarea cuprului in organism echilibreaza destul de repede aceste mecanisme.
La nivelul sistemului neurosenzorial, cuprul mareste sensibilitatea organelor de simt si stimuleaza procesele anabolice ale materiei nervoase. In cazul insuficientei cuprului apar tulburari vasculare si trofice care duc la degenerescenta, boala Parkinson, scleroza in placi, tremuraturi, dureri musculare. In cazul excesului de cupru se produc migrene, pletora, zgo,ote in urechi (acufene).
La nivelul sistemului circulator, cuprul influenteaza circulatia venoasa (impreuna cu acidul car­bonic) si circulatia arteriala (impreuna cu fierul). Cuprul in exces determina pletora, iritatii ale venelor, febra, dureri violente, inflamatii, bufeuri de caldura. La nivelul sistemului venos, cuprul favorizeaza circulatia venoasa ascensionala (de intoarcere), mareste tonusul venelor si impiedica coagularea sangelui.
La nivelul aparatului renal (inclusiv al glandelor suprarenale) exista o legatura directa intre metalul specific de rezonanta cu sfera subtila de forta a lui Venus (cuprul) si organul care de asemeni se afla sub influenta planetei Venus (rinichii), in special la nativii din zodia Balantei.
Cuprul, impreuna cu azotul si sub influenta fierului, stimuleaza metabolismul renal. Prin controlul diurezei, rinichii stimuleaza, pe baza unui mecanism de bio-feedback, fluxul circulatiei si compozitia sangelui, influentand astfel, intr-un mod in­direct, anabolismul, dezintoxicarea, eliminarile si echilibrul acido-bazic. In cazul insuficientei cuprului in organism, prin intermediul "buclei" cupru-rinichi si al sistemului endocrin renal se produce diminuarea proceselor metabolice si a motilitatii intestinale, hipotensiune arteriala, scaderea sensibilitatii generale si a tonusului. Patologia se manifesta prin staze venoase, varice, hemoroizi, sangerari, distonie neurovegetativa, adinamie. In aceste cazuri trebuie asigurat aportul natural de cupru (si de fier – metal cu care cuprul realizeaza o unitate functionala). In cazul excesului de cupru din organism, prin intermediul "buclei" cupru-rinichi si al sistemului endocrin renal se produce intensificarea proceselor metabolice, hipertensiune arteriala, hipertoni meteorism abdominal, alergii, reumatism, inflarnatii.
La nivelul aparatului digestiv, cuprul stimuleaza peristaltismul, secretia sucului gastric, secretia de bila si de suc pancreatic, digestia proteinelor, absorbtia fierului si absorbtia principiilor nutritive (rezultate prin digestie) in sistemul limfatic si in vena porta. El stimuleaza de asemenea functiile pancreasului, ale ficatului. si anabolismul (facilitand astfel cresterea).
Perturbarile activitatii subtile a cuprului determina la nivelul aparatului digestiv fie hiperaciditate, reducerea simtului gustativ, greata, varsaturi, meteorism abdomi­nal, colici, fie dispepsie cu hipoaciditate, atonie, constipatie. Aceste tulburari dispar prin aport natural de cupru.
La nivelul aparatului respirator, cuprul controleaza motricitatea (impreuna cu mercurul si cu fierul), dinamica circulatiei pulmonare, metabolismul, eliminarea dioxidului de carbon.
Perturbarile activitatii subtile a cuprului determina crize de tuse spasmodica (in special noaptea), bronsita astmatiforma, astm (crize de sufocare), sensibilitate la curentii de aer rece.
La nivelul glandei  tiroide si al glandelor paratiroide cuprul stimuleaza sinteza normald hormonilor. Pe de alta parte, printr-un mecanism de bio­feedback, hormonii tiroidieni controleaza nivelul seric al cuprului. In caz de hipertiroidie se manifesta o stare generala de excitatie (agitatie), exoftalmia, scaderea in greutate, tahicardia, iar in caz de hipotiroidie se mamifesta o stare de adinamie, cresterea in greutate, bradicardia. Perturbarile tiroidei, fie in azul hiperfunctiei fie in cazul hipofunctiei, se realizeaza si prin aportul natural de cupru.
Sintetizand, actiunile principale ale cuprului sunt:
-Intervine in metabolismul calciului si al fosforului. Participa la formarea oaselor.
-Intervine in procesul de crestere.
-Intervine in absorbtia si in metabolismul fierului, avand un rol important in sinteza hemoglobinei si in formarea globulelor rosii; are deci o actiune antianemica.
-Are rol in sinteza proteinelor si a prostaglandinelor.
-Intervine in absorbtia vitaminei C (permitand lupta impotriva infectiilor); -In asociere cu vitamina C, cuprul ajuta fierul sa se fixeze in globulele rosii si in muschi, si favorizeaza maturizarea oaselor, prevenind demineralizarea prin actiunea asupra colagenului din acestea.
-Regleaza functiile hipofizei, ale tiroidei si gonadelor, si stinuleaza supra­renalele.
-Diminueaza factorul natriuretic, care este hormonul hipo­tensiv secretat de inima.
-Favorizeaza secretia de enzime pancreatice, ajutand la absorbtia intestinala a grasimilor si a zaharurilor.
-Stimuleaza sinteza tecii de mielina a nervilor, participand la unele conversii de aminoacizi si la sinteza fosfolipidelor.
-Este un tonic nervos. Carenta de cupru poate predispune la boli ca dementa  si maladia Alzheimer.
-Intareste sistemul imunitar. Actioneaza asupra timusului, a ganglionilor limfatici si a splinei, (carenta de cupru incetineste raspunsul limfocitelor impotriva germenilor, mai ales in splina).
-Este un agent antiviral si antibacterian. Are actiune directa asupra focarului infectios. Actiunea bactericida de contact este mult mai mare decat a altor elemente minerale (1 mg de cupru poate distruge 5 mg de bacili Coli sau de stafilococi aurii).
-Are rol in metabolismul lipidic; scade colesterolul.
-Cuprul, asociat cu zincul, echilibreazd reactiile de oxidoreducere, favorizand actiunea seleniului si a fierului.
-Cuprul intervine in sinteza: superoxidismutazei (care are rol de prevenire a leziunilor tisulare produse de radicalii liberi), ceruloplasminei (proteinsa ce permite transportul cuprului si utilizarea fierului), citocromoxidazei (are rol in etapa terminala a oxidarilor celulare); deficitul de citocromoxidaza determina alterarea sau chiar moartea celulei; citocromoxidaza, asociata cu fierul, permite incorporarea fortei vitale in moleculele de ATP, care sunt depozite de energie.
transaminazei (are rol in metabolismul aminoacizilor), lizinoxidazei (influenteaza elasticitatea peretilor arteriali, a tendoanelor si a ligamentelor prin faptul ca favorizeaza reticularea elastinei si a colagenului).
-Pigmenteaza si protejeaza pielea si parul (favorizeaza formarea melaninei).
-Previne accidentele vasculare si anevrismele.
-Asigura buna functionare a articulatiilor.
-Are rol in acuitatea perceptiilor gustative (permite perceperea savorii alimentelor).
-Previne sterilitatea.
-Stimuleaza anabolismul.
-Stimuleaza formarea sucului gastric.
-Stimuleaza secretia de hormoni tiroidier i (tiroxina, triiodotironina).
-Asocierea cuprului cu fierul si cu magneziul este utila in curele de slabire, pentru a sustine regimul alimentar specific si pentru a evita oboseala, iritabilitatea psihica si somnolenta.
- Antialergic
-Anticancerigen
-Antidot al cadmiului
-Antiinflamator
-Antiseptic
-Antiulceros
In cazul deficitului de cupru pot aparea:
-afectiuni dermatologice (cuperoza, dermita seboreica, ulceratii la nivelul pielii)
-anemie, anevrisnie si disectii de artere, anorexie
-aritmii, artrita, asimilarea defectuoasa a fierului, astenie
-demineralizare osoasa, depigmentarea parului
-dificultati de acomodare a respiratiei la efort, edem
-emfizem pulmonar, hipercolesterolemie
-fracturi osoase, fragmentari ale structurilor elastice
-imunitate scazuta, insuficienta venoasa (varice)
-osteoporoza, paloare, tulburari cardiovasculare (in general)
-tulburari de elasticitate a tesuturilor (in special ale arterelor);  determinea slabiri ale peretilor vasculari, putandu-se ajunge la ruperea lor
-tulburari tiroidiene, tulburari trofice, tromboza, vitiligo
tetanie, hipotensiune arteriala, spasmofilie, cianoza
-hipoclorhidrie, colici intestinale, constiptie, staza venoasa
-ciroza hepatica, litiaza biliara, litiaza urica, dureri vezicale
-crampe musculare, distrofie osoasa, artroza, guta, alopecia
-apatie, stare generals de inhibtie (psihica), torpoare, anxietate
-manifestari schizofrenice, dispepsie, perturbari ale absorbtlei intestinale
-distonii, tulburari de crestere, diaree cronica cu pierdere in
-rahitism, osteomalacie paralizia membrelor
-fenomene de degenerescenta la nivelul sistemului nervos
Excesul de cupru este rar intalnit, deoarece in conditii fiziologice normale acest mineral se absoarbe si se depoziteaza in cantitate mice, iar toleranta la cupru este ridicata. Intoxicatii cu cupru pot aparea in cazul persoanelor care lucreaze in mine sau la prelucrarea mineralului, al celor care lucreaze cu sulfat de cupru si al celor care folosesc pentru prepararea alimentelor vase de cupru. Antidotul in caz de intoxicatie cu cupru este zincul.
Manifestarile intoxicatiei sunt:
-alterarea starii generale, anemie, astenie, colici intestinale, diaree, greata
-hipertensiune arteriala, iritabilitate psihica, varsaturi
-cancer pulmonar, ciroza hepatica, febra, cresterea anabolismului, urmata de obezitate, pletora, reumatism, diabet, litiaze, afectiuni cutanate
-degenerescenta cerebrala, tulburari de vedere, migrene, inflamatii
-flebita, alergii, inflamatii pulmonare, hipertiroidie, afonie
-polineuropatie, artrita, bulimie, mialgii, hiperaciditate
-osteomalacie, dispepsie, eczeme, tenesme, pielonefrite, cistite
In sfera psihica, supraancarcarea determina:
-emotivitate crescuta
-stare de efeminare
-exuberanta sentimentala pe fond de excitatie psihica
-tensiuni launtrice
-halucinatii"
( Extras din cartea " Enciclopedia naturista a elemenetelor minerale", Gregorian Bivolaru,Editura Shambala, 2003 ) - text publicat pe siteul www.coloidale.ro
Intr -o  revista medicala am intalnit informatia conform careia cuprul ucide stafilococii.

În multe spitale din lume cele mai multe suprafeţe din sălile de operaţii sunt din cupru deoarece acest metal ucide stafilococul auriu în 90 de minute. Aşa că, încearcă să atingi cât mai des suprafeţe de cupru. Acest metal împiedică de asemenea şi alte bacterii cum ar fi colon bacilii sau altele care provoacă enterocolite. E suficient să atingi o suprafaţă de curpru ş aceste bacterii mor imediat.
Cuprul se mai foloseste si in constructia piramidelor necesare obtinerii apei de piramida care se pare ca ar avea efecte benefice asupra organismului uman si nu numai.despre acestea cititi aici.
Desi in comert exista o sumedenie de bijuterii de cupru le puteti realiza personal la domiciliu deoarece oricine are rama de cupru prin casa si un cleste pentru taiat. Mai jos aveti cateva modele de bijuterii .

3 comentarii:

  1. Dumnezeu sa va binecuvinteze...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna…sunt placut impresionat de articol…intradevar cand porti bratari din cupru se schimba ceva in tine…la nivel mental…fizic… Sunt un artizan din cluj si realizez bijuterii din cupru si pietre semipretioase ….cine e interesant sa mi vada lucrarile va invit cu mare placere : http://hadarugart.weebly.com/ …

    RăspundețiȘtergere