În terapia obezităţii, folosirea anumitor plante medicinale, legume şi fructe s-a dovedit a fi de un real folos.Este, de fapt meritul medicinii naturiste, care, selectând din imensul rezervor de resurse pe care ni-l oferă lumea vegetală, a găsit unele mijloace care să ajute la scăderea în greutate.
Dintre mecanismele prin care plantele acţionează asupra kilogramelor în exces, menţionez: efectul laxativ( împiedică absorbţia unei părţi din valoarea calorică a produselor alimentare); efectul diuretic ( măreşte eliminările de apă prin urină, accentuând scăderea în greutate- efectul are mai mult o importanţă psihologică, încurajând persoana care vrea să reducă kilogramele să respecte prescripţiile medicului nutriţionist deoarece se urmăreşte reducerea grăsimii corporale, şi nu a gradului de hidratare al organismului ) ; efectul sudorific ( prin creşterea pierderilor de lichide prin transpiraţie se aduc contribuţii la scaderea în greutate ); alcalinizant ( combate tendinţa spre acidoză care apare prin administrarea regimurilor hipocalorice); depurativ ( facilitează eliminarea produşilor inutilizabili sau toxici rezultaţi în urma procesului de dezasimilaţie ); tonifică sistemul nervos, menţinând tăria de a respecta privările de alimente la care sunt expuse persoanele supraponderale în timpul curelor de slăbire; reduce intensitatea manifestărilor dureroase secundare afectării degenerative a articulaţiilor ( sunt frecvente artrozele ) ceea ce permite menţinerea unui program susţinut de exerciţii fizice; au efect răcoritor, de reîmprospătare provenit de la principiile biologice conţinute în unele produse vegetale, menţinând vigoarea necesară practicării mişcării, mărind încrederea în reuşita curei de slăbire, preîntâmpinând eventualele scăderi de vitalitate care pot apărea în decursul tratamentului obezităţii.
În plus de acestea, se produc ameliorări ale complicaţiilor obezităţii: scade colesterolemia, concentraţia acidului uric din sânge, se micşorează valorile tensiunii arteriale, manifestările varicelor, gradul de ateroscleroză.
Trebuie menţionat faptul că tratamentul cu plante medicinale în cazul obezităţii completează întregul arsenal terapeutic utilizat în cura de slabire. Nu poate înlocui restricţiile alimentare şi practicarea consecventă a exerciţiilor fizice, care reprezintă principalele modalităzi de reducere a stocurilor de grăsime excedentară.
Dintre plantele cele mai folosite ca adjuvante în curele de slăbire menţionez:
Păpădia intervine în reducerea ponderală prin mai multe mecanisme: măreşte eliminările de apă prin urină, restabileşte parţial echilibrul glandular, ale cărui perturbaţii intervin în menţinerea sau agravarea obezităţii, creşte tonusul nervos, îndepărtează produşii nocivi rezultaţi în timpul curei de slăbire. De asemenea, prin proprietăţile sale de a normaliza circulaţia sângelui, este utilizată în tartamentul varicelor şi al ulceruluivaricos, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale, afecţiuni cu care obezitatea se complică adesea. Se utilizează sub formă de pulbere de decoct 2-3 g% rădăcină, luându-se 2-3 căni de ceai pe zi, sau sub formă de infuzie - 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită. din care se beau 3 ceaiuri pe zi - de preferinţă, după mesele principale. Se mai recomandă chiar consumarea frunzeor prospete de păpădie sub formă de salate.
Socul este utilizat datorită proprietăţilor sale sudorifice ( provoacă transpiraţii abundente ), diuretice şi laxative. Se utilizează sub formă de infuzie, punând 2 linguriţe de flori de soc la 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Mesteacănul este implicat în terapia obezităţii datorită calităţilor sale diuretice, sudorifice, antiinflamatorii la nivel articular, hipotensive, antigutoase, hipocolesteromiante şi depurative. Se utilizează frunzele din care se prepară o infuzie de 1-5%. Modul de preparare al acesteia constă în adăugarea la o cană de 2 linguri de produs, iar când temperatura a atins 40 de grade C se mai adaugă un varf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se filtrează după 6 ore de repaus. Se beau 3 ceşti de ceai pe zi. Bicarbinatul se adaugă pentru a se anula efectul unui acid eliberat prin fierbere, cu proprietăţi antidiuretice ( acidul betuloretinic ). De asemenea, se mai poate utiliza pulberea din frunze uscate - cate 2 g, de 3 ori pe zi.
Cruşinul esterecunscut prntru proprietăţile sale laxative. În felul acesta se reduc posibilităţile de asimilare a principiilor nutritive conţinute de hrană, având drept consecinţă un aport caloric mai redus. În plus, prin creşterea activităţii contractile a intestinului se conservă cantităţi suplimentare de energie care contribuie - în condiţiile dietei retrictive - la reducerea depozitelor existente. Din cruşin se foloseşte doar coaja. Ea se utilizează sub formă de pulbere ( în caşete ), câte 1-3 g pe zi, repartizată în 1-2 reprize, sau ca decoct 2-5%. Aceasta din urmă se prepară dintr-o lingură de coajă marunţită, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; după 15-30 de minute se fierbe la foc încet, timp de 30 de minute, apoi se filtrează fierbinte şi se bea seara. Trebuie spus faptul că folosirea unei cantităţi mari de ceai provoacă colici abdominale puternice şi diaree severă. De asemenea, este contraindicat consumul plantei proaspete, deoarece provoacă greţuri şi vărsături. Se poate utiliza numai după un an de la recoltare.
Cicoarea este utilizată în tratamentulexcesului ponderal datorită proprietăţilor slae laxative, diuretice şi depurative. Se întrebuinţează sub formă de decoct ( 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece. care se firbe 5 minute) care se bea călduţ, în trei prize, ănaintea meselor principale.
Urzica deţine valenţe diuretice, depurative, activatoare ale circulaţiei sângelui ( previne instalarea varicelor ) şi reduce concentraţia sangvină a acidului uric. Se foloseşte sub formă de ceai de frunze de urzică,preparat dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi.
Trei fraţi pătaţi este planta utilizată în terapia obezităţii datorită proprietăţilor ei depurative, laxative şi diuretice. Se întrebuinţează sub forma ceaiurilor preparatae dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită din care se beau 3 căni pe zi. Uneori se poate recurge la infuzii mai concentrate obţinute din 4 linguri de plantă mărunţită în 200 ml de apă clocotită, din care se câte o linguriţă la 3-4 ore.
Galium album este indicat la bolnavii cu temperament coleric, veşnic agitaţi, care-şi stăpânesc aceastp stare de agitaţie prin consumul excesiv de alimente. Se utilizează partea aeriană a plantei. Se utilizează ca infuzie din 5 g de plantă la 250 de ml de apă ( 3 căni pe zi ) sau ca pulbere - 2 g, de 3 ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale.
Hedera helix este un remediu recomandat de cătremedicii germani. Efectul acestei plante s-at datora stimulării arderilor din organism, ceea ce implică - în condiţile respectării dietei hipocalorice - diminuarea stocului de grăsimi existente.
Frunzele de ul sunt consumate în stare proaspătă potolind senzaţia de foame.
Formulă pentru slăbit:
-coajă de cruşin - 30 g
- frunze sauplantă întreagă de păpădie - 20g
- frunşe de mesteacăn - 20 g
- mătase de porumb - 10 g
- coada calului - 10 g
flori de soc - 10 g
Amestecul respectiv este utilizat sub formă de decoct, dintr-o lingură de amestec la o cană de apă. din care se beau 2-3 căni pe zi, neîndulcit, timp de 2-3 luni.
În ultimul timp pentru reducerea ponderală s-au folosit şi algele marine, care au proprietatea de a stimula activitatea glandelor endocrine, mai ales a tiroidei şi a glandelor suprarenale, avnd drept consecinţă mărirea metabolismului bazal. În p,lus acestea au proprietăţi laxative, reduc gradul de anchiloză osteoarticulară, atenuează fenomenele de ateroscleroză, stimulează circulaţia sângelui, reduc apariţia varicelor.
Fitoterapia poate fi aplicata în tratamentul obezităţii şi sub forma băilor calde. Se folosesc pentru aceasta frunzele de iederă proaspete şi esenţa de pin. Proporţia lor la cantitatea de apă utilizată la îmbăiere este de 500 g iederă la 3 l apă ( fierte timp de 2 h ) sau 15 picături de esenţă de pin la o cadă de 100 de l de apă. Efectul reducerii ponderale este mai evidentdacă aceste băi se fac după încheierea exerciţiilor fizice. Precizez faptul că acestea nu pot înlocui efectele dietei hipocalorice, ci sunt doar un adjuvant pentru aceasta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu