Actualmente populatia din mediul rural este imbatranita datorita exodului tinerilor catre mediul urban. Numai ca, din cauza crizei economice actuale care a avut ca urmari pierderea locurilor de munca si implicit imposibilitatea asigurari resurselor traiului zilnic la " oras", a inceput o reorientare a populatiei ( mai ales a celei de peste 40 de ani ) catre sate. Dar, odata ajunsi aici, majoritatea se multumesc numai sa-si asigure necesarul de trai zilnic si ....atat. Pentru cei care nu se multumesc numai cu acest ..atat, am selectat cateva idei de suplimentare a veniturilor in mediul rural.
1. Daca detineti terenuri agricole este cu atat mai bine in caz contrar, le puteti lua in arenda ( sunt suficient de multe necultivate de ani de zile). Nu trebuie decat sa le cautati propetarii in baza de date a oricarei primarii din localitatea in care doriti sa cultivati. Nu insist acum pe ce anume se poate cultiva deoarece ar trebui sa fac o clasificare a zonelor agricole ale tarii ceea ce ar necesita o intindere foarte mare. In fiecare comuna ar trebui sa existe cel putin un agent agricol sau daca nu, un fost inginer al CAP din anii `80 care, din cate stiu eu, era destul de bine pregatit si care, v-ar putea oferi sfaturi pretioase in privinta culturilor care se preteaza pentru terenurile vizate.
2. Tot pe un mic teren puteti incropi o microferma zootehnica care v-ar asigura necesarul zilnic de hrana si surplusul ar putea fi comercializat.
3. Deoarece ideea alimentelor ecologice si sanatoase a inceput sa prinda si in tara noastra poti infiinta o miniferma de ciuperci Pleurotus. Cultivarea acestora are avantajul ca se poate efectua in orice moment ala anului, in spatii special amenajate, dupa o tehnologie intensiva cu aparataura speciala sau in spatii adaptate, semiadapostitem in cazul acesta tehnologia fiind clasicam cu doua productii pe an. Informatii amanuntite despre tehnologia cultivarii acestora obtineti de aici
4. Obtineti bani in mediul rural si din cultivarea unor specii de arbusti si pomi fructiferi ale caror fructe sunt din ce in ce mai cautate in ziua de azi cand omenirea s-a mai desteptat nitel si a inceput sa renunte incetul cu incetul la E-urile din hrana semipreparata. Sunt fructe care se obtin rapid, fara bataie de cap. Catina, catina alba, capsuni, coacaze, mure sunt fructe cautate pe piata, usor de distribuit la un pret avantajos. Sa nu mai vorbesc de faptul ca investitia este relativ minima aceasta depinzand insa de terenul pe care il detineti. Tehnologia cultivarii acestora o voi prezenta amanuntit intr-o postare vitoare.
5. Cei care aveti aptitudini in domeniul tamplariei banii se pot obtime foarte usor. Mobilierul de mici dimensiuni nu necesita multa materie prima iar Internetul abunda in modele si explicatii de realizare a acestora. |Mai nou, acum este la moda mobilierul si obiectele decorative realizate din lemn nefinisat sau din diverse radacini. Vanzarea acestora nu ar trebui sa fie o problema deoarece sunt prea putine firmele specializate exclusiv pe prelucrarea lemnului, in Romania majoritatea obiectelor de mobilier provenind din import.
6. Culturile ecologice de legume sunt foarte apreciate pe piata internationala. O agricultura ecologica este sprijinita si prin fonduri europene nerambursabile ( despre acestea intr-o postare viitoare) asa ca nu trebuie decat sa aveti vointa de a munci.Ceapa, usturoi, morcov, pastarnac, telina, ardei, rosii, salata, brocoli, conopida, ridiche, varza, sfecla, spanac, castravete, dovlecel, pepene, fasole, mazare, vinete, cartof, sa. sunt numai cateva exemple de legumele pe care le puteti cultiva si de pe urma carora puteti sa va rotunjiti veniturile in mediul rural. Detali despre cultivarea legumelor in sistem ecologic puteti obtine de la Directiile Agricole existente pe raza fiecarui judet, de la inginerii agronomi, de pe Internet, de la biblioteca.
7. Afacerile cu chinchila ( folosit atata ca si animal de companie dar mai ales cautata pentru blana acestuia ) genereaza profit rapid.Este o afacere inedita, cu avantajul major de a avea desfacerea asigurata prin colaborarea cu un crescator profesionist.Investitia initiala este mica, amortizarea rapida iar profitul fabulos tinand cont de faptul ca o haina de blana de chinchilla costa in jur de 40-50 mii de euro! Avand in vedere ca hrana acesteia este lucerna si fanul, conditiile de gazduire nu trebuie sa fie de 5 stele, eu cred ca merita sa incercati si o astfel de afacere in mediul rural.
8. Alaturi de agricultura, piscicultura este un domeniu din care puteti obtine bani frumosi , mai ales ca UE aloca sume nerambursabile pentru infiintarea fermelor piscicole. Nu aveti decat sa invatati cum sa cresteti pastravi, salai sau somoni si banii vor veni spre voi.
9. Banii din plante medicinale se pot obtine relativ usor daca aveti suficient teren sa le cultivati. Pentru inceput este rentabila si colectarea plantelor pana obtineti suficiente cunostinte in recunoasterea acestora, din flora spontana. Dar banii cei mai multi ii obtineti daca le cultivati in regim ecologic si mai si obtineti certificare pemtru acest lucru.Craite, coada soricelului, musetel, anghinare, echinaceea, menta, salvie, cimbru, lavanda, mustar alb, schinduf, negrilica, sunatoare, valeriana, nalba de gradina, patlagina, mac de gradina, matraguna, galbenele, anason, fenic, chimen, coriandru, iata ce varietate de plante puteti cultiva!
10.Melcii sunt o delicatesa in marile restaurante si se gasesc cu greu datorita unei cereri de sase ori mai mari decat oferta. Cantitatea redusa de lipide face din carnea de melc un aliment cu o valoare nutritiva deosebita. Ea este sanatoasa si usor digerabila si contine 9 din cei 10-11 aminoacizi indispensabili omului.
Productia micilor companii romanesti este foarte apreciata in Europa, deoarece la noi clima este prielnica pentru cresterea melcilor, dar e si mai putina poluare, iar mediul in care cresc melcii este mai sanatos. Despre cresterea melcilor pentru comercializare gasiti suficiente informatii aici .
11. Cresterea broastelor este o activitate noua in Romania. Broastele sunt cautate in multe tari, fiind considerate delicatese, motiv pentru care pretul acestora este unul foarte bun. Potentialul afacerii este recunoscut si de autoritatile din Uniunea Europeana care sprijina fermele de broaste prin fonduri nerambursabile SAPARD. Cautand pe Internet sau in biblioteci specializate puteti gasi informatii despre cresterea acestora iar in ceea ce priveste comercializarea veti gasi ajutor tot la Drectiile Agricole Judetene.
12. Cresterea lipitorilor medicinale si comercializarea acestora catre centrele farmaceutice este o aface noua .Terapia cu lipitori se numeste hirudoterapie iar detalii despre aceasta si tipuri de lipitori folosite in medicina obtineti din lucrarile prof. doc. Mircea Ciuhrii.Infiintarea unei ferme de lipitori este o afacere foarte profitabila, dupa cum afirma Roy Sawyer, cercetator si director al fermei Biofarm din SUA. In cei opt ani de cand functioneaza, Biofarm si-a marit anual cifra de afaceri cu 30%, iar cresterea continua. Organizarea fermei nu este insa o treaba usoara. Sunt necesare trei incaperi, fiecare avand o temperatura diferita: camera cea mai incalzita este destinata speciilor tropicale de lipitori, cea cu temperatura medie favorizeaza inmultirea lipitorilor, iar in cea mai rece se gasesc lipitorile in stare de somnolenta, deoarece asa sunt mai usor de transportat. Partea superioara a cazilor si rezervoarelor cu lipitori este acoperita cu o panza transparenta securizata cu benzi Velcro, care creeaza o bariera foarte buna pentru ca lipitorile sa nu iasa in afara. Informatii despre lipitori obtineti de aici
13. Apicultura nu mai are nevoie de nicio prezentare iar informatii despre cresterea albilnelor puteti obtine foarte usor.
14. Afacerile cu diversele tipuri de flori sunt din nou o oportunitate de a obtine suficienti bani pentru viata la tara.
15. Plantatiile cu nuci cultivati atat pentru fructe dar mai ales pentru lemnul acestora deosebit de pretios pentru industri mobilei nu necesita prea multa investitie si nici ingrijiri deosebite.
16. Agroturismul specializat pentru copii, organizat in propria gospodarie este din nou o modalitate de a obtine venituri suplimentare. daca locuiti intr-o yona pitoreasca, aveti cateva camere disponibile va puteti inscrie in circuitul agroturistic specializat pentru copi. Astfel copiii de oras, fara casa la tara, vor putea beneficia, contra cost, de beneficiile aerului curat si ale hranei ecologice . Acest mod de petrecere ala vacantei este un trend in Occident si nu va dura mult pana va prinde si la noi asa ca pregatiti-va.
17. In zona de munte sau zonele cu paduri poti infiinta in propria gospodarie un centru de colectare a ciupercilor si a fructelor de padure. Afacerea presupune colectarea ciupercilor si a fructelor de padure de la locuitorii acestor zone (sau chiar din padure) si distribuirea lor catre firmele colectoare sau catre firme care le prelucreaza, producand sucuri naturale, gemuri .Activitatea este una sezoniera, aproximativ 5 luni pe an pentru ciuperci si 4 luni pentru fructele de padure dar va poate spori veniturile considerabil.
18. Obiectele decorative din lemn decupat inca sunt la mare catare in centrele de suveniruri.Astfel, cu ajutorul unui ferastrau manual sau electric se pot realiza adevarate dantelarii din lemn, fie dintr-o singura bucata de placaj, fie din mai multe bucati care se pot asambla ulterior sub forma unor constructii mai mult sau mai putin complexe. Un exemplu din prima categorie ar putea fi un ceas decorativ, de fapt o placa decupata intr-o maniera artistica, in care sa fie incastrat cadranul unui ceas. Este un produs al carui succes depinde doar de inspiratia artizanului.
19. Pentru cei care locuiesc in zone unde exista case de vacanta ( in zona de munte, litoral, defileul Dunarii ) ai caror propietari sunt plecati mai tot timpul anului, puteti sa vaoferiti serviciile de a le administra si ingriji pe perioada in care acestia lipsesc, contra unor sume de bani.
20. Cresterea strutilor este si ea o sursa de obtinere de noi venituri mai ales ca de la acestia putem comercializa carnea, ouale, penele, pielea. Deci, interesati-va...
21. Cresterea viermilor de matase este o afacere profitabila in mediul rural. Cu o incapere bine aerisita cu geamurile orientate catre nord-est, doua hectare de teren cultivate cu duzi si un kilogram de oua de viermi de matase se poate porni o afacere profitabila avand in vedere ca un hectar de plantatie de dud este suficient pentru cresterea a 100 grame de oua/serie.
22. Cresterea anumitor specii de animale pentru a comercializa blana acestora poate fi o afacere extrem de profitabila in mediul rural. Astfel nurici, jderi, dihori, zibeline, hermeline, vulpi, nutrii, castori, iepuri si alte asemenea lor pot fi crescute, fara mari pretenti, pentru blanita lor care este extrem de scumpa mai ales pe plan international. Pentru a afla detali legate de cresterea acestora puteti sa va documentati din cartea " Cresterea animalelor pentru blana", de Valeriu Sarbu si Nicolae Pastarnac, Editura Ceres, 1980.
Pe viitor voi continua postarile cu afaceri pretabile in mediul rural si voi incerca sa prezint fiecare afacere cat mai detaliat.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu