Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

marți, 6 aprilie 2010

Ochii mintii vad ce n-am vazut niciodata

Un grup de cerecetatori de la Universitatea Harvard afirma ca au descoperit unde se afla ochii mintii, informeaza revista " New Scientist". Este vorba de zona din creier unde putem vizualiza, cu ochii inchisi, imaginile. Ce forma au urechile de pisica? Cate ferestre avem in dormitor? Si care rosu este mai inchis, al ciresei sau al visinei? Pe profesorul Steven Causling de la Harvard nu-l intereseaza deloc raspunsurile pe care le-am putea da acestor intrebari; este foarte interesat de ceea ce facem cand incercam sa dam raspunsurile. pentru a vizualiza forme, a compara culori sau a vizualiza cu ochii inchisi configuratia unei incaperi ne folosim, cum se spune, de ochii mintii.
Ochii mintii un fenomen in legatura cu vederea
Profesorul Causling si colegii sai au incercat sa afle care zona din creier se activeaza cand vizualizam astfel ceva si daca modul de activare depinde de tipul imaginilor pe care ni le inchipuim. Ei s-au folosit de o tehnica moderna, numita tomografie cu emisie de pozitroni, care permite determinarea debitului de sange din creier. Cu cat e mai ridicat debitul de sange intr-o zona cerebrala, cu atat inseamna ca are loc acolo o activitate mai intensa. Profesorul Causling explica : " Am studiat efectele pe care le are vizualizarea desenelor unor obiecte obisnuite de diferite dimensiuni. Subiectii si-au imaginat obiectele respective cu ochii inchisi, inchipuindu-si ca le vad fie intr-o cutie mica, fie intr-una de marime mijlocie, fie intr-una foarte mare. Am constatat ca s-a activat zona speciala din partea posterioara a creierului, numita cortexul vizual primar, adica zona unde sunt prelucrate de obicei imaginile trimise de retina, si asta desi era vorba de imagini inchipuite, cu ochii inchisi. Dar, mai mult, am constatat ca schimbarile de dimensiuni in imaginile inchipuite s-au tradus prin schimbari ale zonei unde se produce activitatea in regiunea respectiva. Deci, cand ne imaginam cu ochii mintii, se produce un fenomen care are de-a face cu vederea, desi acest lucru era pus la indoiala de unele teorii."
Cortexul vizual primar, zona cerebrala unde se afla ochii mintii
In vederea obisnuita, cortexul vizual primar joaca un rol foarte important in prelucrarea imaginilor reale. Acum reiese ca activarea acestei zone se schimba foarte asemanator si in cazul imaginilor inchipuite, dar, si mai izbitoare, spune profesorul Causling, sunt conexiunile care se stabilesc ca sa recunoastem ceea ce vedem. " La maimute, de exemplu, sunt cel putin 32 de zone diferite care sunt implicate in perceptia vizuala si toate snt legate de conexiuni care merg in doua sensuri. Cand privim ceva, informatia vizuala transformata in flux nervos nu circula numai dinspre retina spre zonele de prelucrare mai avansate, ci si in sens invers, dinspre zonele de memorie vizuala inapoi spre retina. Majoritatea cercetatorilor din acest domeniu sunt de acord acum ca informatiastocata deja ne ajuta permanent la inregistrarea si, mai ales, la intelegerea noilor imagini pe care le vedem."
Aceste conexiuni complexe din zona din creier numita cortexul vizual primar si retina constituie, asadar, ochii mintii. Acesti ochi ai mintii sunt de fapt niste ochi miraculosi, fiindca ei ne permit sa vedem lucruri pe care ochiul nu le-a inregistrat niciodata. Putem astfel sa ne imaginam, desi nu am vazut niciodata, de exemplu o vaca roz sau o pisica verde.
Sursa: Revista Paranormal, anul VII, nr 15
Imaginea este preluata de la : http://www.almeea.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu