Sa pastram Romania curata! EcoMagazin - Ecologie si Protectia Mediului

duminică, 17 octombrie 2010

Masajul cu miere

Metoda masajului cu miere a ajuns pina la noi din Tibet. Se bazeaza pe interactiunea pielii cu substantele active biologic care se gasesc in miere, incluzind insa aici si mecanismele standard de actiune a altor tipuri de masaj. Aceasta metoda este un fel de reflexoterapie, o imbinare uimitoare intre mierea de albine si masaj.
O îmbunătăţire rapida a circulatiei sangvine in straturile profunde ale pielii si muschi contribuie la imbunatatirea nutritiei organelor interne si tesuturilor. Mierea continind substante active din punct de vedere biologic absoarbe toxinele si contribuie la o mai rapida eliminare a lor din organism. Un asemenea masaj se efectueaza pentru cresterea circulatiei limfei si pentru curatarea pielii. Pielea după efectuarea masajului devine mai elastica, neteda, imbunatatindu-se in acelasi timp starea întregului organism.
Trebuie efectuate 15 sedinte de masaj cu miere, o zi da, una nu (acest lucru este foarte important).
Pentru masaj aveti nevoie de miere de flori sau de tei naturala, fara adaosuri si nezaharisita. Ca supliment, in miere puteti adauga uleiuri aromatice: de lamiie, portocala, mandarina, grepfrut, ienupar, eucalipt, levantica.
Se pune o lingurita de miere la cinci picaturi de ulei sau amestec de mai multe uleiuri. Daca faceti un masaj al coapselor si feselor sint suficiente doua lingurite de miere si cinci picaturi de ulei.
Iata citeva exemple de amestecuri recomandate pentru masajul cu miere:

  • doua lingurite de miere, cinci picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de ulei de eucalipt, doua picaturi de ulei de levantica;
  • doua lingurite de miere, trei picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de portocala, doua picaturi de levantica, trei picaturi de ienupar;
  • doua lingurite de miere, cinci picaturi de ulei de lamiie, cinci picaturi de ulei de portocala;
  • doua lingurite de miere, trei picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de ulei de levantica, cinci picaturi de ulei de menta.
Mierea se amesteca cu uleiurile inainte de masaj. Daca se folosesc mai multe uleiuri, atunci se amesteca mai intii acestea, apoi se adauga mierea.

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Iluminarea prin iubire

"Uneori, daca esti relaxat pot exista momente scurte de revelare a sinelui. Exista astfel de momente in care esti relaxat. Cand esti indragostit, cand iubesti: pentru cateva momente iubitul sau iubita se afla cu tine.
Ai dorit foarte mult asta, ai luptat mult si acum, in sfarsit, iubita este cu tine. Pentru o clipa mintea dispare. Ai depus mult efort pentru a fi cu el sau cu ea. Mintea a luptat mult, a cautat, s-a gandit enorm de mult la acel lucru, iar acum iubita este langa tine si brusc mintea nu mai poate gandi.
Vechiul process nu mai poate continua. Pana acum cautai persoana iubita: acum aceasta se afla langa tine si mintea pur si simplu se opreste. In acel moment nu mai exista dorinte. Esti relaxat, esti “aruncat” in tine insuti.
 Pana cand iubita sau iubitul nu iti poate provoca aceasta stare de patrundere in tine insuti, aceea nu este iubire. Pana cand nu devii tu insuti in prezenta iubitei, aceea nu este iubire. Pana cand mintea nu inceteaza sa mai functioneze in prezenta iubitei, aceea nu este iubire.
Uneori se intampla acest lucru, iar mintea si dorintele dispar. Iubirea este fara dorinte. Incearca sa intelegi: poti dori iubirea, dar aceasta este o stare fara dorinte. Cand apare, acolo nu mai poate exista nici un fel de dorinta: mintea este calma, linistita, relaxata. Nici o devenire, nici un fel de imprastiere.
Insa acest lucru se intampla doar pentru cateva momente, daca se intampla vreodata. Daca iubesti sau ai iubit, stii ca aceste cateva clipe vor apare. Este un soc. Atunci mintea nu mai poate functiona, deoarece intregul ei mecanism a devenit nefolositor, absurd. Cel sau cea pe care ai dorit-o se afla langa tine si mintea nu mai poate gandi ce sa faca.
Pentru cateva momente intregul mecanism se opreste. Esti relaxat in tine insuti. Ai atins centrul, fiinta ta si simti ca esti sursa acestei bunastari si fericiri. Te umple o mare fericire, te inconjoara un parfum sublime. Brusc nu mai esti acelasi om ca mai inainte.
De aceea, iubirea transforma atat de mult. Daca iubesti, nu poti ascunde asta. Este imposibil! Daca iubesti, se va vedea. Ochii, fata, mersul, felul de a sedea, totul arata ca oiubesti, ca nu mai esti acelasi om. Mintea doritoare nu mai este acolo. Pentru cateva momente esti precum un buddha.
Dar acest lucru nu poate tine mult. Imediat mintea va incerca sa isi revina dupa acest soc si va incerca sa gaseasca scuze si metode pentru a gandi din nou. De exemplu, mintea va spune ca ti-ai atins scopul, dar dupa aceea? Ce vei face?
Acum vor incepe argumentarile. Vei gandi: “Astazi sunt cu iubita mea, dar oare voi fi si maine?” Mintea deja a inceput sa gandeasca. Iar in momentul in care ea lucreaza, deja ai cazut in devenire. […]
Acest lucru se intampla oricui. Cand ai iubit pe cineva au existat momente in care mintea disparea. Dar apoi te-ai casatorit. De ce? Pentru a avea mereu acele momente. Insa ele au disparut atunci cand nu erai casatorit si nu mai pot reveni acum, deoarece situatia este diferita.
Cand doi oameni se intalnesc pentru prima data, acolo este o situatie noua. Atunci mintile lor nu mai pot functiona. Ei sunt coplesiti de situatie – sunt umpluti de aceasta noua experienta, de aceasta noua viata, de aceasta noua inflorire! Apoi mintea incepe sa functioneze si ei vor gandi: “Ce moment sublim! Hai sa ne casatorim pentru a putea repeta aceste clipe minunate!”
Mintea va distruge totul. Casatoria inseamna minte. Iubirea este spontana; casatoria este ceva calculat. Casatoria este un lucru matematic. Atunci vei astepta acele momente beatifice, dar ele nu vor mai reveni. De aceea, fiecare femeie sau fiecare barbat casatorit este frustrat – deoarece ei asteapta reaparitia acelor momente frumoase, care au existat in trecut.
De ce nu mai apar? Pentru ca intreaga situatie s-a schimbat: acum tu nu mai esti nou, nu mai exista spontaneitate, acum iubirea este doar o rutina. Totul a ajuns sa se limiteze doar la obligatii si datorii. Iubirea a devenit o datorie, nu o bucurie. La inceput era o bucurie, acum este o obligatie. Si aceasta obligatie nu iti poate darui aceeasi fericire pe care ti-o da amuzamentul, bucuria.
Este imposibil!! Mintea ta a creat totul. Acum astepti producere acelor momente si cu cat astepti mai mult, cu atat mai mica este posibilitatea lor de aparitie. […] Acum nu mai poate apare nimic. Asa ceva nu apare decat atunci cand esti deschis: se intampla intotdeauna intr-o situatie noua.
Asta nu inseamna sa schimbi coordonatele vietii tale zilnic, ci inseamna sa nu perimiti mintii sa creeze un sablon. Atunci sotia sau sotul tau te va incanta in fiecare zi. Nu permite mintii sa astepte, nu-i permite sa se miste in viitor. Astfel maestrul sau prietenul tau va fi mereu nou. Si totul este nou in lume, cu exceptia mintii. Mintea este singurul lucru care este vesnic vechi.
Soarele este altul in fiecare zi. Astazi pe cer nu este acelasi soare care a fost si ieri. Luna este noua, ziua, noapte, florile, copacii… totul este nou, doar mintea nu este. Ea este vesnic veche - tine minte, vesnic - deoarece pentru a exista are nevoie de trecut, de experiente acumulate, de experiente proiectate.
Mintea are nevoie de trecut, iar viata numai de prezent. Viata este vesnic fericita - mintea niciodata. Ori de cate ori permiti mintii sa te controleze pe tine, atunci odata cu ea apare acolo si nefericirea."
Extras din cartea   “Vijnana Bhairava Tantra”, de Osho (aparuta la Editura RAM)

marți, 12 octombrie 2010

duminică, 10 octombrie 2010

Tratamente naturiste pentru alcoolism si tabagism

1. Tratamente pentru alcoolism
a). Infuzie de cimbrisor
Se prepara o infuzie concentrata dintr-o mana de planta maruntita( cimbrisor ) si 1 litru de apa fierbinte, se lasa apoi in repaus timp de 2 minute, se strecoara printr-o strecuratoare desa dupa care se adauga 1/2 lingurita cu tinctura de propolis si se pastreza in termos. Se ia cate o lingurita de infuzie la fiecare 15 minute. Dup[ administrarea infuziei vor aparea senzatii de greta, voma, hiperperistaltism, poliurie si polidiurie. In cazul recidivei, tratamentul se va repeta iar senzatiile specificate mai sus vor disparea treptat.
b). Infuzie combinata
Se prepara o infuzie de coada calului, galbenele si salvie. Se maruntesc plantele, se amesteca in cantitati egale si din amestecul rezultat se ia 1 lingurita care se adauga la 250 ml de apa fierbinte. La aceasta infuzie se adauga si 5 picaturi de tinctura de propolis. Se beau 3 cani pe zi.
c) Infuzie de ardei iute
Intr-o infuzie de ceai amar ( anghinarem unguras, tintaura) se pun 10-30 de picaturi de tinctura de ardei iute si 5 picaturi de propolis.
d) Tratament cu miere
Mierea da rezultate bune in cazul starilor de ebrietate, daca se iau 100-150 de grame de miere si anume din 20 in 20 de minute cate 6 lingurite de miere.
e) Tratament cu propolis
La 1 dl de apa se adauga 50 de picaturi de propolis si se administreaza celor care se afla in stare de ebrietate.
f) Tratament cu sus de varza alba
Trezirea din betie se poate realiza rapid daca se consuma sus de varza alba combinat cu 5-6 picaturi de tinctura de propolis.
2. Tratamente pentru fumatori
a). Infuzie de patrunjel
Se infuzeaza 1 lingurita de planta maruntita la care se adauga 1/2 lingurita de propolis si se administreaza in cazul intoxicatiilor de tutun dar si in cazul alcoolismului.
b) Decoct de patrunjel
Se rad 2 radacini de patrunjel, se fierb cu 1 cana de apa dupa care se adauga 1/;2 lingurita de tinctura de propolis si se administreaza celor care sufera de tabagism si alcoolism
c). Sus cd ecreson
Cresonul de gradina precum si cel din flora spontana reprezinta antidotul nicotinei. Se consuma cate 60-150 ml de suc pe zi, combinat cu apa si 5 picaturi de tinctura de propolis. Daca se administreaza acest suc sub forma de injectii hipodermice este util in cazul nicotinei si in acelasi timp scade si glicemia celor bolnavi de diabet.
d) Tigari de podbal
Tigarile din frunze de podbal pot inlocui tutunul si sunt utile in tratatrea astmului bronsic, enfizemului pulmonar, laringitei, bronsitei cronice. Inainte de a se fuma, se ia 1 lingura cu apa amestecata cu 5 picaturi de tinctura de propolis.
In afar de frunzele de potbal se poate folosi menta, vinarita, arnica, sulfina.
e) Tratament cu radacini de obligeana
Radacinile de obligeana se umezesc cu tinctura de propolis si se mesteca incet, avand ca efect lasarea de fumat.

Cum se produce mierea I

1. Mierea
Principalul produs apicol folosit in preparatele culinare in bucataria fara foc este mierea, care inlocuieste cu succes zaharul. Ea are dubla origine : animala si vegetala. Nectarul, colectat de albine din flori, este de origine vegetala si reprezinta secretiile dulci ale tesuturilor localizate in diferite parti ale plantelor, pe cand mana este de origine animala, fiind rezultatul secretiilor anumitor insecte.
 Albinele prelucreaza in asaa fel  nectarul si mana, incat semnele dublei origini se regasesc intr-un tot unitar, strict si caracteristic definit organoleptic, fizico-chimic si microscopic : mierea propiu- zisa. Pentru a avea o orientare cu totul sumara a efortului depus de albine pentru producerea mierii, notez ca pentru a elabora 1 kg de miere, albinele trebuie sa viziteze aproape 2 milioane de flori de salcam ori 6 milioane de flori de trifoi ori 2 milioane de flori din livezi. Nectarul acestor flori prin bogatia substanelor naturale pe care plantele le strang din pamnat, este prelucrat de albine in stup, ingloband substante biologice de o valoare imensa. Aceasta prelucrare cere multe eforturi si, aparent, o mare risipa de timp. O albina face cel mult 8 zborurri de cules intr-o zi. Cum la un drum o albina nu poate duce in gusa decat cel mult 60 miligrame de nectar, se pune intrebarea ce fac albinele in stup in restul timpului.?Ele prelucreaza nectarul cules , aceasta munca necesitand mult efort si mult timp.
 In gusa albinei si in intestinul ei se afla o serie de glande care secreta o serie de substante denumite " enzime ". Acestea sunt catalizatori solubili, macromoleculari, de natura organica, termolabili, produsi de organismul viu, a caror activitate este specifica fata de o anumita substanta sau de un anumit tip de substante ( substrat ) si este dependenta de anumite conditii de mediu ( temperatura, Ph etc ) . Acestea pot fi:
- activatoare ( sistem enzimatic care activeaza desfasurarea unui anumit proces metabolic ) sau inhibitoare ( sistem enzimatic care inhibeaza desfasurarea unui anumit proces metabolic ).
- intracelulare ( enzime care nu sunt eliberate in afara celului si care activeaza in interiorul acesteia ) sau extracelulare ( enzime care sunt eliberate extracelular si actioneaza in afara celului )
In general enzimele se clasifica in functie de reactia chimica pe care o catalizeaza. Numele este dat de substartul sau substarturile pe care le catalizeaza. Ele pot actiona asupra proteinelor ( protaze, polipeptidaze si dipeptidaze ), amidonului si glicogenului ( poliglucozidaze, diglucidaze ) si lipidelor ( lipaze ). Ce amai mare parte dintre enzimele care se pot izola sunt hidrolaze.
Dintre enzimele ce ajuta la procesul de transformare a zaharurilor compuse aflate in nectarul florilor, in alte zaharuri simple si direct asimilabile, mai importanta este inveraza. Aceasta ataca zaharoza care este un asa-zis " dizaharid ", adica substanta apartinand grupului de zaharuria acaror molecula provine din doua molecule de monozaharide. Cand intervine insa invertaza, cele doua zaharuri, adica glucoza si fructoza, se desfac. Acestea sund doua zaharuri monozaharide simple si usor similabile pentru organismul albinelor si al omului.
Glucoza este o substanta organica dulce, usor solubila in apa si care se cristalizeaza usor. Se gaseste in struguri, de unde si denumirea de "zahar de struguri".
Fructoza este tot o substanta organica, mai dulce ca glucoza care cristalizeaza greu si incomplet. Se afla in nectarul florilor si mai ales in sucul fructelor dulci, de unde si denumirea de " zahar de fructe ".  In afara de acste zaharuri principale, in nectar se mmai gasesc si altele in raport cu plantele de la care a fost cules, putand fi intalnite dizaharide, trizaharide si polizaharide, containd doua, trei sau mai multe zaharuri simple, precum si dextrinele, substante albe  sau colorate care rezulta din transformarea amidonului si care se gasesc mai ales in ierea de mana.
Glucoza si fructoza se gasesc in proportii aproape egale in miere. Ambele apar in unle tipuri de miere fara sa intervina invertaza din gusa albinelor, deoarece procesul de invertire a nectarului a avut deja loc in potirele anumitor flori care poseda deja invertaza.
Albinele care activeaza in interiorul stupului primesc de la culegatoare nectarul si elimina apa pe care acesta o contine, prin scoaterea repetata de zeci de ori pe varful limbii a picaturii de miere si prin resorbtia ei. Mai mulr chiar, glandele faringiene ale albinei secreta in acel moment inca o enzima denumita catalaza ( favorizeaza descompunerea apei oxigenate in apa si ozigen ) care actioneaza asupra glucozei din mierea abia produsa si transforma o mica parte din glucoza in acid gluconic. Acesta ofera mierii posibilitatea de a rezista diferitilor bacili care ar putea sa o invadeze, inlesnind conservarea ei pe timp nelimitat. S-au gasit in sarcofagele egiptene miere veche de 3-4000 de ani, care era atat de mine conservata incat pare produsa de curand.
Prelucrerea mieriide face numai de catre albinele cele mai tinere, dar la nevoie chiar si albinele varstnice participa, deorece secretia glandelor producatoare creste odata cu varsta. O mare parte din apa scoasa din miere este absorbita de catre organismul albinelor, trece ij circuitul sangvin al acestora iar de acolo, prin rinichii insectei ( tubii malpighieni ) se aduna in punga rectala si este eliminata in timpul primului zbor in care pleca albinele. In felul acesta mierea se matureaza pe indelete abia dupa 8-10 zile de la intrarea in stup a unei cantitati de nectar, apoi mierea este apta pentru a fi capacita. Capacirea are rolul de a izola mierea de influenta umezelii din mediul inconjurator, deoarece fiind higroscopica ( are propietatea de a absorbi apa din atmosfera ) ea este supusa fermentatiei daca nu este izolata si bine maturata.
Sub capacel, procesul de transformare continua, deoarece invertaza si enzimele incorporate in miere activeaza mereu, iar pe masura ce timpul trece, ceea ec a ramas din zaharoza initiala se transforma si ea in glucoza si fructoza. Chiar dupa 5 ani se mai gasesc inca urme foarte slabe de zahar neinvertit la miere, dupa care acesta dispare cu totul.
Va urma.......

luni, 4 octombrie 2010

Acupunctura I

Acupunctura - dincolo de istorie        
         Intrega gandire chineza, incluzand miturile si legendele, este dominta de conceptia  unitatii tuturor fenomenelor din natura, conform careia acestea se desfasoara in acord cu o lege universala ( Dao ), avand doua componente contrare ( Yang si Yin ) dar inseparabile si complementare. Atat Macrocosmosul ( Universul) cat si microcosmosul ( Omul) sunt animate de neintrerupte pulsatii ( unde ), cu amplitudine diferita dar cu periodicitate constanta.
           Unele teorii moderne leaga aparitia omului de inversiunea perodica a polilor magnetici ai planetei noastre, moment in care campul magnetic al Terrei dispare pentru un timp. Aceasta inseamna disparitia temporara a blindajului realizat de campul magnetic terestru fata de radiatiile cosmice, deci cresterea considerabila a radiatiei pe pamant. In ultimii 3 milioane de ani se pare ca polaritatea campului magnetic s-a schimbat de patru ori. In aceste perioade critice cresterea nivelului radiatiei cosmice ar fi dus la mutatiile naturale ce au stat la baza aparitiei, de fiecare data, a unei noi specii. Prima mutatie s-ar fi rpodus deci cu 3 milioane de ani in urma, cand din maimuta ar fi aparut in sud-vestul Africii Homo Faber ( caracterizat prin mersul in pozitie verticala ). Aceasta s-ar fi petrecut acum 14000000 de ani, de cand dateaza si una dintre vetrele de foc descoperita in Kenya la Chesowaja. La o noua inversare a polului magnetic, ar fi aparut Pitecantropul iar la urmatoarele oamenii din Neaderthal, in fine Homo Sapiens.
       Pe teritoriul Chinei, fiintele umane exista de cel putin 500000 de ani, perioada in care atrait omul de Beijing, descoperit arheologic in anul 1921; asa cum o atesta vetrele de foc descoperite, acesta poseda tehnica aprindrii focului. Un schelet de om descoperit pe valea Fluviului Galben vine sa ateste ca in acea regiune traiau oamnei in urma cu 50000 de ani.
       Cand incepe insa istoria Chinei? Prima dinastie chineza atestata scriptic este dinastia Shang ( Yin), care a durat intre anii 1766 si 1122  i. Hr. . In scrierile vechi se fac insa referiri la o dinastie anterioara, Xia, care ar fi domnit intre 2033 si 1766 i. Hr. Aceleasi scrieri mentioneaza ca intemeietori ai civilizatiei chineze trei imparati legendari ale caror origini si fapte aluneca adeseori in mit. Dar chiar daca personalitatea lor, asa cum ne este transmisa de legenda, a fost plamadita din fapte ce pot fi atribuite mai multor imparati mitici ( Fu Xi - 2953-2838 i. Hr.; Shen Nong - 2900- 2798  i. Hr. ; Huang Di - 2797-2696 i. Hr. ) au trait aievea si ca au pus bazele unei civilizatii ce avea sa joace un mare rol in dezvoltarea omenirii.
Desi cele mai vechi inscriptii descoperite - zgariate pe oase de animale sau pe carapace de broasca testoasa - dateaza din secolele XIX - XX i. Hr. , in unele carti anticese afirma ca oamenii stiau sa scrie inca din vremea imparatilor legendari.
          Lui Fu Xi, primul dintre acestia, i se atribuie elaborarea conceptelor fundamentale chineze asupra universului. Se spune ca Fu Xi sihastrea in Muntii de Rasarit si-si petrecea timpul observand cu atentie Cerul si Pamantul. Astefel, el a putut delimita " palatul central al cerului ", marcat de steaua polara, si observa traiectoriile stelelor si Soarelui, ca si corelatia dintre mersul astrelor si ciclurile anotimpurilor pe Pamant. Lui i s-ar datora primul calendar lunaro-solar, impartit in 12 luni. Atent la ceea ce se petrecea pe pamant, Fu Xi a presupus ca alternanatele zi-noapte, iarna-vara, cald-frig depind de ritmul miscarii planetelor. Interdependenta fenomenelor din cer si a celor de pe Pamant l-a facut sa intuiasca existenta unei forte universale ( Qi ), care guverneaza atat miscarea astrelor, cat si manifestarile ciclice ale vietii terestre. Ciclicitatea este dictata de alternanata regulata a celor doua principii opuse ca sens : Yang , notata cu o linie continua ( _______) , si Yin, notat cu o linie intrerupta ( ---------) . Fu Xi a imaginat apoi cele 8 triagrame ( simboluri compuse din cate trei linii ) care indica evolutia raporturilor intre Yang si Yin, si anume:
* qian/cer ( trei linii continui ), dui / lac( o linie discontinua si doua linii continui ) , li / foc ( o linie continua, o linie discontinua , o linie continua ), zhen/ tunet ( doua linii discontinui, o linie continua ) xun/ vant ( doua linii continui, o linie discontinua ), kan/ apa ( o linie continua, o linie discontinua, o linie continua ), gen/ munti ( o linie continua, doua linii discontinui ), kun/pamant ( trei linii discontinui ).
      Qian ( trei linii continui) principiul Yang, este asimilat sexului masculin iar Kun ( trei linii discontinui ), principiul Yin este asimilat principiului feminin. De altfel, raportul Yang/Yin este exprimat simbolic si in prezentarea lui Fu Xi ( Yang ) laturi de sotia sa Nu Wa ( Yin ) > Fu Xi tine echerul ( Yin, Pamantul ) in mana sa stanga ( Yang ) in timp ce Nu Wa tine compasul ( Yang, Cerul ) in mana dreapta ( Yin ).
      Combinand doua cate doua cele 8 triagrame se obtin 64 de hexagrame prin care, conform celebrei lucrari antice  Yi Jing ( Cartea mutatiilor sau Cartea schimbarilor ) poate fi redata evolutia ciclica a tuturor lucrurilor si fenomenelor, inclusiv a celor biologice.
       Constructia triagramelor,  exprima sintetic evolutia posibila a lucrurilor si fenomenelor, intr-o epoca in care nu se putea vorbi de matematica, algebra sau geometrie.
Lui Fu Xi, unele texte vechi ii atribuie, de asemenea , inventarea scrierii, precum si faptul de a-i fi invatat pe oameni unele indeletniciri practice, ca pescuitul si cresterea animalelor domestice.
       Shen Nong, al doilea imparat legendar, urmas ala lui Fu Xi, ar fi trait candva intre 2900 si 2698 i. Hr. Domnia sa s-a desfasurat sub semnul focului ( Imparatul de Foc ). Este considerat fondatorul agriculturii ( Divinul Agricultor ), inventatorul plugului de lemn si creatorul fitoterapiei, adica al tratatmentelor cu plante. El cunostea, in esenta lor , puterea germinativa a pamantului si capacitatea miraculoasa a plantelor de a creste, de a rodi si de a tamadui.
Descrierea celor cinci cereale fundamentale poate fi considerata piatra de temelie pentru alimentatia traditionala, care tine seama de calitatile energetice ale alimentelor, exprimate, nu in calorii, ci inprincipii bioactive capabile sa intretina functia tuturor organelor interne, grupate, de asemenea, in  cinci clase : gasim aici germenele celebrei teorii a celor " cinci transformari " ( sau elemente ) dezvolatat ulterior de clasicii acupuncturii.  Posesor al unei sensibilitati iesite din comun, Shen Nong a testat puterea vindecatoare a plantelor pe el insusi. Asa a reusit sa izoleze 365 de remedii impotriva bolilor, 40 provenite din substante minerale, 68 din produse animale si 257 din plante., pe care le-a impartit in trei categorii: netoxice, semitoxice si otravuri. Grupul remediilor netoxice era, evident, cel mai important. Substantele toxice erau foolosite numai in cazuri exceptionale, cand remediile netoxice si antitoxice se dovedeau ineficiente.
Lui Shen Nong i se atribuie cartea " Pong Cao " ( Herbarul ) care cuprinde descrierea tuturor plantelor cunoscute in vremea aceea si primele indicatii asupra proprietatilot lor. Versiunea pastrata pare datata din timpul dinastiei Han de Rasarit ( 140 - 87 i. Hr.) cand cifra de 365 ( zilele anului ) este deseori folosita, pana si la numarul punctelor in acupunctura. Mai mentionam ca hartia din fibre vegetale se fabrica inca de pe atunci. Legenda atribuie lui Shen Nong inventarea celor " 9 tipuri de ace de acupunctura " el contribuind, alaturi de ceilalti imparati legendari, la fundamentarea bazelor teoretice si practice ale artei miraculoase de vindecare cu ajutorul acelor.
-extras din cartea Acupunctura, un mit o stiinta / C Ionescu Targoviste
Va urma.....

vineri, 1 octombrie 2010

Cultivarea emotiilor - Nonviolenta

Nonviolenta, ca tehnica emotionala, se refera la capacitatea de a te confrunta cu starile de manie si cu variatele aspecte ale acestui tip de emotie. Mania este o emotie care cere schimbare. Cand este lasata sa mocneasca, poate conduce la tot felul de stari neplacute: resentiment, proasta dispozitie, crize de nervi si spaime irationale. Negativitatea  interiorizata este dusmanul din interior. Indiferent de gardul de negativitate sau de rezistenta, este un sentiment daunator. Cand persista fiziologic, iritabilitatea sau mania cronica trimite hormoni ai stresului in intreg organismul. In timp, insa, poate face mult mai mult rau. Mania sau emotia negativa care sta la baza oricarui comportament ostil, jignitor sau violent, deci, trebuie sa fie abordata imediat si nu negata sau ignorata. Dar, aceasta, mania are si o parte buna in sensul ca iti poate oferi reactia necesara pentru a o putea suprima. Daca esti capabil sa-ti recunosti si sa-ti traiesti mania ca pe o forma de energie, vei putea sa vezi si apoi sa alegi un alt mod de a simti si de a te comporta. Secretul este sa te confrunti  direct cu propriile porniri de violenta, de ura sau de frica si sa le accepti. Fii constient de existenta lor. Apoi poti sa te ocupi si de ele. Poti neutraliza starea de ortilitate din interiorul si din jurul tau, sa-ti invingi mania si sa mergi mai departe. Atunci cand tu esti transformat, intreaga ta lume va fi transformata.
Exercitiu pentru transformarea oricarui tip de comportament negativ sau agresiv:
Primul pas este cel mai important. Propune-ti sa te observi deliberat intr-o stare de agitatie ( provocata de stari de manie, gelozie, invidie, ura, anxietate, dorinta de a controla ). Apoi, pe masura ce starile de tensiune isi fac aparitia, incearca sa nu le judeci. Multumeste-te sa observi si sa fii atent la ceea ce simti. Acest lucru poate fi, insa, dificil de realizat. Dar, daca reusesti, in momentul in care incepi saindentifici un gand sau un sentiment puternic negativ, opreste-te sa-l constientizezi. Respira lent si profund de cateva ori.Gaseste un loc linistit. Aseaza-te si straduieste-te, cu respect, sa devii constient de tine insuti  si de ceea ce simti. Tine seama de toate senzatiile sau gandurile tale negative si pune-ti urmatoarele intrebari:
- " Ce este acest gand pe care nu imi place sa il am? Ce este aceasta senzatie pe care nu imi place sa o am?"
- Identifica sentimentul sau gandul negativ, intrebandu-te din nou : " Ce anume ma nemultumeste ? Ce anume ma supara ? Ce anume imi da senzatia de discomfort? "
- O data identificate sentimentele, clarifica-le si mai mult: " De ce ma nemultumeste sau ma supara sau stinghereste acest lucru ? Exista vre-o modalitate mai buna in care as putea sa gandesc sau sa simt ? "
-  Argumenteaza-ti intrebarile si continua sa observi daca exista o alta  modalitate de a gandi sau a simti. Daca exista o modalitate mai buna, pune-ti urmatoarele intrebari : " E vreo problema, daca nu ma infurii, nu ma enervez, nu ma supar, nu imi ies din fire ? Ce s-ar intampla atunci?"
 Exista o capacitate de a recunoaste deciziile emotionale. Desi nu se poate spune ca un sentiment ar putea fi mai putin mai valabil decat un lat sentiment, cele mai bune decizii apar atunci cand te confrunti cu ceea ce iti solicita atentia in prezent.  Daca exista manie, descopera cum, de ce, cand si unde si-a facut aparitia acest sentiment. Nu dupa multa vreme, daca persisti in a cerceta si ate intreba de ce aceasta manie, frica sau tristete reprezinta cel mai bun mod in care te poti simti, s-ar putea sa constati ca este rezultatul a ceea ce crezi tu ca trebuie sa simti. Daca te uiti, vei vedea ca ai ales intre mai multe posibilitati. Api poti opta pentru aceea pe care o simti in modul cel mai natural potrivita.
In final, reducerea trasaturilor de violenta din interiorul tau va avea ca rezultat capacitatea de a diminua ostilitatea din jurul tau si de a gasi linistea interioara si numai gesturi pasnice, in cele mai dificile momente. Acest lucru va deschide poarta catre inima ta. Chiar va fi o vindecare miraculoasa a simtamintelor tale deoarece rasplata pentru transformarea lucrurilor care te tulbura este intotdeauna vindecatoare.
Va deveni clar pentru tine ca tensiunile pe care le simti inlauntrul tau se afla acolo, pentru a genera dezvoltare si dragoste. Canalizate corespunzator, ele vor deveni forta din spatele dezvoltarii emotionale.
Sinteze cartea " Yoga emotionala/ Bija Benett . - Bucuresti: Editura Lucman, 2004

Influenta divortului asupra copiilor

Divortul este intotdeauna daunator copilului : el se simte cel mai bine u ambii parinti in familie. Deoarece copiii sunt atasati de ambii parinti, separarea de unul dintre acestia este de neacceptat si devine principala lor grija. La aceasta se adauga durerea provocata de destramarea familiei. Ei preferea ca parintii sa ramana impreuna si, in secret, copilul incearca sa reuneasca familia. Ei incep sa aiba o multime de dificultati scolare, au tulburari grave de comportament in relatiile cu colegii si cu cei din jur. Acesti copii sunt mai putin increzatori in ei, au complexe de inferioritatesi, de multe ori se invinovatesc de faptul ca familia lor s-a destramat. Toate acestea pot produce mai tarziu dificultati in relatiile intime.
De multe ori, copiii ai caror parinti se despart sunt incredintati, spre crestere si educare, mamei, fapt pentru care ei sunt lipsiti de aportul educational si influenta pe care o exercita tatal in cadrul familiei. In familile in care tatal lipseste exista multe cazuri de copii care prezinta tulburari de comportament: delicventa juvenila, sarcina survenita la o varsta frageda, abuz de droguri, alolism, abandon scolar, parasirea domiciliului etc. Dar nu este o generalizare, sunt si cazuri in care nu se intampla niciunul dintre exeplele de mai sus.
Cauzele tulburarilor provocate de separaraea parintilor:
1.  Lipsa unui parinte
In majoritatea cazurilor cel care lipseste din familie dupa separare este tatal. Pe langa durerea sufletesca, copiii pird cunostintele, deprinderile si disciplina pe care o aducea tatal, odata cu prezenta fizica.
2. Reducerea veniturilor familiale
Cheltuielile familiei fiind suportate acum numai de catre o persoana, acest lucru duce la cresterea dificultatilor materiale.
3. Stresul datorat schimbarii
In majoritatea cazurilor separarea parintilor atrage dupa sine si schimbari importante ca : schimbarea domiciliului, a scolii une invata, a prietenilor, a membrilor familiei, etc. fapt care constrituie o sursa de stres permanet pentru copil.
4. Expunerea la conflictele dintre parinti
Cu cat sunt mai expusi la situatii limita ca cele din timpul divortului, cu tata vor avea mai multe greutati de suferinta sufleteasca.
5. Neglijarea educatiei si ingrijirii copilului
In timpul divortului dar si dupa, parintii nu se mai pot concentra pe nevoile copiilor ci numai pe propria persoana si a tot ceea ce implica un divort.
Reactia copilor
1. Negarea situatiei
Copilul se manifesta aparent ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat intre cei doi parinti. Indiferenta aparenta pe care o afiseaza este interpretata uneori de parinti ca o acceptare a situatiei. daca nu se manifesta emotional, copilul are nevoie de ajutor pentru a exprima ceea ce simte, astfel , mai tarziu va manifesta semne de depresie.
2. Regresia
Este mai frecventa in cazul prescolarilor care, in aceasta faza de dezvoltare, dau inapoi. Se comporta ca si un copil mic, incepe sa-si suga degetul, uare mictiuni nocturne, plinge faramotiv
3. Tulburari fizice
Copilul incepe sa manifeste dureri de cap, de stomac.. Prin aceasta copulul isi exprima deruta de zi cu zi si nesiguranta vis-a-vis de dragostea parintilor de care inainte era sigur.
4. Ostilitate
Copilul manifesta ostilitate fata de cei din ur si prezeinta un sentiment acut de vinovatie. Aceasta manifestare apare la copiii prescolari care au un psihic mai vulnerabil.
5. Confuzie si panica
De multe ori parintii incearca sa-i faca partasi pe copii la nefericirea lor, explicandu-le situatia din punctul de vedere al unui adult, si din propria varianta. Mai mult, incearca sa-i atraga pe copii de partea lor si sa si-ii faca confesori. Parintii nu isi dau seama ca isi expun copiii unor situatii foarte delicate si ca acestia, chiar daca asculta, tot titmpul vor nutri pentru o familie reunita.
6. Furie, suparare si depresie
Copiii au nevoie sa se descarce emotional si trebuie inteles daca manifesta mai multa violenta, daca este apatic, daca nu comunica.
Reactia copiilor in cazul divortului parintilor este influentata de :
- amploarea conflictului dintre parinti:
- reactia si adaptabilitatea parintilor la divort;
- temperamentul lor;
- daca li se comunica despre separarea parintilor;
- daca si cum sunt ajutati sa treaca peste suferinta separarii de unul dintre parinti/frati;
- capacitatea acestora de a face fata stresului;
- varsta si nivelul de dezvoltarea mentala al acestora;
Cum poti ajuta copilul
- Vorbeste cu acesta asculta-l si intreba-l ce simte si cum se simte, desi pentru copil cuvintele sunt de prisos. El se exprimamult mai bine desenand sau jucandu-se, de aceea este cel mai bine sa-l intrebi ce a dorit sa deseneze. Daca, ca si parinte iti este greu sa discuti cu copilul apeleaza la un psiholog.
- Pune-l in tema dupa ce ai luat o decizie finala. E mult mai bine sa afle de la tine decat de la alte persoane. Va suferi in plus, in caz contrar, si de rusine si de suparare. Separa faptele de ceeea ce simti pentru situatia creata.
- Anuntul separarii trebuie facut de catre ambii parinti. Este bine sa va puneti de acord, inainte, de forma in care veti face anuntul copilului, fara sa incercati sa dati vina unul pe celalat in fata copilului. Minimalizati problemele pe care le aveti unul cu celalalt.
- Incercati sa convingeti copiii de faptu ca divortul nu are legatura cu modul in care ei s-au comportat, ca ei , copiii, nu pot face nimic pentru a schimba situatia.
- Explicati-le detaliat care vor fi schimbarile din viata lor, unde si cu cine vor locui, cand isi pot vizita celalat parinte, la ce scoala se vor muta.
- Spuneti-le ca vor avea parte de aceeasi iubire ca inainte din partea ambilor parinti, ca se vor ocupa amandoi de cresterea si educarea lui;
- Faceti mai putine schimbari radicale in viata copiilor;
- Informati autoritatile scolare de schimbarile survenite.

Somnambulismul

Somnambulismul este una dintre cele mai vechi tulburari ale somnului descrise in loteratura de specialitate, datorita aspectului sau clinic inconfundabil, fiind cunoscuta si sub numele de mersul in somn, deambularile nocturne, automatisme semideliberate, lunatec etc.
Tulburarea este mai mult frecventa la copii decat la adolescenti si adulti. Teoretic, poate sa apara imediat dupa ce copilul a inceput sa merga, dar practic apare la copiii cu varste cuprinse ntre patru si opt ani. Rar, episoadele pot sa apara pentru prima adata si la varsta adulta. La copii, mersul in somn este distribuit egal la ameble sexe, in timp ce, la adulti, distributia pe sexe a somnambulismului nu este inca cunoscuta.  Fiziopatologia somnambuluismului nu este inca cunoscuta. Totusi, s-au realizat cateva studii care au demonstrat predispozitia pentru acest subtip de paranoie la membrii apartinand unei aceleiasi familii. Utilizarea unor anumite medicamente precum tioridazina, cloralhidratul, carbonatul de litiu, prolixina, perfenazina si desipramina pot exacerba sau induce mersul in somn. Febra si privarea de somn, care poate fi autoindusa sau poate aparea ca rezultat al unei afectiuni medicale, pot produce o crestere a frecventei episoadelor de mers in somn.Sindromul de apnee obstructiva in somn dar si alte dissomnii care produc obisnuit intreruperi severe ale somnului cu unde lente pot favoriza declansarea episoadelor de mers in somn. Stimuli interni, precum dilatarea vezicala, sau stimulii externi, precum zgomotele puternice din timpul somnului, pot precipita aparitia episoadelor somnambulice.
Somnambulismul este o parasomnie care se declanseaza la trezirea  din somnul cu unde lente si care consta in derularea unui singur act complex motor, respectiv cel al mersului. Complexitatea actului motor din aceasta tulburare hipnica, respectiv complexitatea mersului, poate varia de la simpla ridicare din pat si efectuarea catorva pasi din dormitor, pana la parasirea locuintei si chiar a comiteruu unor acte de violenta, mai ales daca anturajul somnambulului incearca sa stopeze tentativa de parasire a locuintei. Distantele parcurse de somnambul in episodul somnambulic sunt, de asemenea variabile. Acesta este greu de trezit din aceasta stare, dar, odata trezit, acesta se mentine confuz. Amnezia episodului este, de obicei, regula. Mersul in somn apare in timpul somnului cu unde lente si in timpul primei treimi a noptii. Mai rar, el apare in timpul ultimelor 2/3 ale somnului, insa tot in timpul perioadelor de somn cu unde lente. Aceste manifestari nocturne apara mai ales atunci cand o persoana este privata de somn un timp mai indelungat. Activitatea motorie poate inceta spontan, pacientul revenind la viglitate si trezindu-se in diferite locatii ( altele decat patul ) sau se poate intoarce singur in pat ( unde isi continua somnul ) fara sa se ajunga la starea de vigilenta. Pe durata mersului in somn se pot asocia si alte parasomnii, precum : pavorul nocturn, comportamentul inadecvat in somn, verbalizarea in somn. Composratmentul inadecvat consta in acte motorii absurde, inacceptabile ( mictiunea in dulap ) astfel de manifestari fiind comune in special la copii).
Somambulismul se poate asocia si cu sindromul de apnee obstructiva de somn sau cu sindromul alimentarii nocturne. In acest caz, deambularea nocturna este considerata doar un simtom in cadrul acestor sindroame. Mersul in somn se poate solda cu accidentari sau caderi de inaltime. Ranirea poate sa apara in urma incercarilor de " evadare " sau prin autoexpunerea  la situatii periculoase. Foarte rara s-au intalnit si cazuri de moarte accidentala sau de omucidere care s-au produs in timpul unui asemenea episod somnambulic. Persoana care incearca sa trezeasca pacientul dintr-un astfel de episod poate fi victima unui atac violent dinpartea somnambulului.
Criterii de diagnosticare:
- Pacientul manifesta un comportament ambulator in somn
- Instalarea apare la copi inainte de pubertate
- Sunt prezentate trasaturi asociate precum : trezirea dificila a pacientului in timpul unui episod, pacientul prezinta amnezia episodului.
- Mersul in somn apare in prima treime a somnului nocturn
- Pot fi prezente tulburari somatice sau mentale
- Deambularea nocturna nu se datoreaza altor tulburari de somn
Forme clinice :
1. Forma usoara in care episoadele de mers in somn apar cel putin o data pe luna si nu produc ranirea pacientului sau a altor persoane.
2. Forma medie in care episoadele de mers in somn apar de mai multe ori intr-o luna de zile, dar nu in fiecare noapte si nu produc ranirea pacientului sau a celor din anturaj
3. Forma severea a bolii in care episoadele de mers in somn apar aproape in fiecare noapte si produc ranirea pacientului sau a altor persoane din anturaj.
Complicatiile mersului in somn sunt reprezentate de instalarea secundara a unor tulburari psihice anxioase ( datorate sentimentului de jena fata de anturaj ), tendinta de izolare si autoexcludere soaciala, dificultati de comunicare si chiar deficite intelectuale secundare. Leziunile corporale, moartea accidentala si chiar omuciderea sunt complicatii mai rare ale somnambuluismului care pot avea implicatii medico-legale.
Tratamentul somnambulului trebuie sa inceapa prin protejarea acestuia de la orice injurii fizice ale lui. Aceasta presupune incheierea si asigurarea usilor si ferestrelor, mutarea dormitorului de la etaj la parter, ingradirea piscinei si a tuturor locurilor cu potential de periculozitate. Al doilea pas consta in linistirea familieide faptul ca aceasta tulburare nu este grava si ca ea dispare spontan pe masura ce copilul se apropie de varsta adolescentei ( daca pacientul este un copil ) . O metoda terapeutica eficate este aceea de a trezi pe cel afecatat, in fiecare noapte, cu 15 minute inainte de ora cunoscuta la care se activeaza mersul in somn.
Utilizarea benzodiazepinelor ( diazepam ) sau a antidepresivelor triciclice ( imipramina ) trebuie rezervata numai in cazurile severe de somnambulism. Trebuie mentionat faptul ca , uneori, chiar si utilizarea acestor medicamente poate declansa boala sau o poate agrava daca aceasta s-a instalat.
Bibiografie selectiva " Medicina somnului ", Boisteanu Daniela et co,